Okupācijas muzeju vispirms siltinās, pēc tam pārbūvēs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Arhitekta Gunāra Birkerta jau 2001.gadā izstrādātās vīzijas par Latvijas Okupācijas muzeja paplašināšanu realizācija joprojām kavējas, tāpēc var sanākt, ka muzeja ēka par Eiropas Savienības fondu 350 000 latiem tiks nosiltināta un izremontēta, bet pēc tam to nāksies pārbūvēt, šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputātiem pastāstīja Latvijas Okupācijas muzeja biedrības priekšsēdētājs Valters Nollendorfs.

Nollendorfs skaidroja, ka blakus tumšajai ēkai plānota balta piebūve - Birkerta projektētais «Nākotnes nams», un jaunā muzeja ekspozīcija sāksies un beigsies ar valsts neatkarības gadiem, pa vidu izstāstot piecdesmit gadu traģiskos notikumus. Ir pēdējais brīdis ķerties pie šo ieceru īstenošanas, lai darbi tiktu pabeigti līdz 2014.gadam, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, atzina biedrības priekšsēdētājs.

Pērnajā aukstajā ziemā muzeja darbiniekiem tikai ar lielām pūlēm izdevies telpās nodrošināt plus 8 grādu temperatūru.

Finansējums 350 000 latu apmērā, ko plānots iegūt konkursā «Zema enerģijas patēriņa ēkas», varētu nodrošināt Okupācijas muzeja esošās ēkas sakārtošanu un pilnvērtīgu muzeja pamatfunkciju veikšanu. Tomēr praktiskā darbība tiks sākta tikai pēc tam, kad valdība būs paudusi savu nostāju par kompleksa kopējo īstenošanu.

Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule aģentūrai LETA pastāstīja, ka Kultūras ministrija ir sagatavojusi Ministru kabineta rīkojuma projektu «Par finansējuma piešķiršanu Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa Latviešu strēlnieku laukumā, Rīgā, izveidošanas izdevumu segšanai», kas iesniegts izskatīšanai valdībā un patlaban tiek saskaņots ar Finanšu ministriju.

Ar Okupācijas muzeja pārbūvi un Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla «Vēstures taktīla» izveidi saistīto kapitālieguldījumu izdevumu segšanai Ministru kabineta rīkojuma projektā paredzēti izdevumi 5 088 698 latu apmērā - 2015.gadā 1 696 232 lati, 2016.gadā un 2017.gadā 1 696 233 lati ik gadu.

Ņemot vērā to, ka projekta īstenošanai, ieskaitot visus tehniskās dokumentācijas sagatavošanas darbus, ir nepieciešami 30 mēneši, Kultūras ministrija Ministru kabineta rīkojuma projektā ierosina lēmumu par finansējuma piešķiršanu valdībai pieņemt visdrīzākajā laikā. Sākot kompleksa īstenošanas darbus 2011.gada vidū, tos ir iespējams pabeigt līdz 2013.gada beigām, lai 2014.gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, gan Okupācijas muzeja piebūve «Nākotnes nams», gan Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāls «Vēstures taktīla» būtu gatavi. Plānots, ka izdevumus būvniecības procesā segs VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) un tie tiks atmaksāti pēc būvniecības pabeigšanas - sākot no 2015.gada trīs gadu laikā.

Ar būvniecību saistīto kapitālieguldījumu izdevumu segšanai Ministru kabineta rīkojuma projektā paredzēti izdevumi 5 088 698 latu apmērā.

Rīkojuma projektā tiek paredzēti arī ēku uzturēšanas izdevumi, sākot no 2015.gada līdz 2034.gadam ieskaitot, - kopsummā 1 065 420 lati. Tajos iekļauti ēkas apsaimniekošanas izdevumi, apdrošināšanas izdevumi, izdevumi plānotajiem kārtējiem vai kapitālajiem remontiem un nekustamā īpašuma nodoklis. Šie VNĪ sniegtie aprēķini ir provizoriski, tie tiks precizēti pēc tehnisko projektu izstrādes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu