Pabeigta Svētā Pāvila katedrāles restaurācija

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc 15 gadus ilgušiem atjaunošanas darbiem pabeigta vienas no Lielbritānijas iespaidīgākajām celtnēm - Svētā Pāvila katedrāles - pilna restaurācija.

40 miljonus sterliņu mārciņu (31,9 miljonus latu) vērtais restaurācijas projekts ir pabeigts tieši laikā, lai svinētu celtnes 300.gadadienu.

Katedrāle, kuru projektējies arhitekts Kristofers Rens, celta no kaļķakmens, kas iegūts Portlendas salās. 

Renesanses stilā būvētās katedrāles būvniecības darbi prasīja 36 gadus. Tā tika uzbūvēta iepriekšējās normaņu celtās Svētā Pāvila katedrāles vietā, kura tika nopostīta 1666.gadā Lielā Londonas ugunsgrēka laikā.

"Mēs jūtamies saviļņoti, ka šogad, kad tiek svinēta Rena meistardarba 300.gadadiena, mēs varam atzīmēt arī šī nenovērtējamā restaurācijas projekta veiksmīgu pabeigšanu," sacīja Svētā Pāvila katedrāles prāvests Greiems Noulzs.

Nākamajā otrdienā, lai svinētu 300.gadadienu, kopš katedrāles celtniecības pabeigšanu pasludināja parlaments, tiks noturēts dievkalpojums.

"Iespēja vadīt profesionāļu, meistaru un restauratoru komandu, kuri ir ieguldījuši tik daudz darba šajā projektā, bija liela privilēģija un vienreizīga pieredze. Šī lieliskā ēka tagad ir stabilā stāvoklī un, iespējams, izskatās labāk nekā jebkad kopš tās uzbūvēšanas 1711.gadā," sacīja restaurācijas darbu vadītājs Martins Stenklifs.

300 gadu ilgajā vēsturē katedrālē ir norisinājušies vairāki valsts mēroga notikumi. Katedrālē savulaik notika kara laika varoņu Velingtonas hercoga, admirāļa Horācija Nelsona un kādreizējā Lielbritānijas premjerministra Vinstona Čērčila bēru ceremonijas. Savukārt 1981.gadā vēsturiskajā ēkā gredzenus mija princis Čārlzs un Diāna Spensere.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu