Vecrīgā trīs graustos plāno būvēt viesnīcu kompleksu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejā akceptēta viesnīcas «Marriott Hotel Riga» būvniecības iecere Vecrīgā. Ēku komplekss atradīsies kvartālā starp Kungu, Minsterejas, Pasta un 11.novembra ielu. Trīs namus, kas šajā teritorijā atrodas avārijas stāvoklī, plānots atjaunot un tiem līdzās būvēt trīs jaunbūves līdz piecu stāvu augstumam, kā arī izbūvēt divlīmeņu pazemes autostāvvietu.

Projektējamajā teritorijā atrodas trīs ēkas - viena Pasta ielā 2 un divas - Kungu ielā 33. Ēkas ir ļoti sliktā tehniskā stāvoklī, un to kopējais nolietojums ir aptuveni 80%. Ēkas Pastā ielā 2 un vienu no ēkām Kungu ielā 33 paredzēts restaurēt, savukārt otru ēku Kungu ielā 33 paredzēts rekonstruēt, iekļaujot jaunā apjomā.

Pirms būvniecības ieceres akceptēšanas Rīgas domes sēdē 5.jūlijā komitejas deputāts Olafs Pulks (V) ieteica to nodot Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas vērtēšanai un atzinuma sniegšanai, savukārt komitejas priekšsēdētājs Sergejs Zaļetajevs (SC) projekta autorus slavēja par drosmi atjaunot ēkas, kas būtībā uzskatāmas par graustiem, lai tajās veidotu viesnīcas. 

Kungu ielā 33 plānota 1436 kvadrātmetru apbūve, iekļaujot esošās ēkas 990 kvadrātmetru platībā, Minsterejas ielā bez numura apbūves platība plānota 1431 kvadrātmetrs, Minsterejas ielā 2 - 1284 kvadrātmetri, savukārt Pasta ielā 2 jaunbūves plānotais laukums ir 501 kvadrātmetrs, un zem šīs ēkas tiks izbūvēta divu līmeņu pazemes autostāvvieta 46 automašīnām. Plānots, ka visas ēkas nepārsniegs sešu stāvu augstumu. 

Kopumā viesnīcas ēku kompleksā būs pieejamas 199 istabas. 

Būvniecības ieceres publiskā apspriešana notikusi no 17.februāra līdz 18.martam Rīgas domes telpās, un tās laikā saņemti 30 iedzīvotāju viedokļi, no kuriem 28 bijuši pozitīvi. Rīdzinieki gan norāda, ka celtnēm jāiekļaujas ainavā un tās nedrīkst būvēt pārāk augstas, lai nenoēno vidi, taču projekta autori skaidro, ka kompleksam ir izstrādātas insolācijas shēmas un ēnojums blakus esošajām ēkām nepārkāps Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumus. 

Rīdzinieki arī aicinājuši pievērst uzmanību apkārtējo ēku pamatu stāvoklim, lai būvdarbu gaitā izvairītos no plaisām blakus esošo ēku sienās, taču projektētāji norāda, ka projekta realizācijas gaitā paredzēts maksimāli ievērot drošības un būvniecības normas, lai nekaitētu kaimiņos esošajiem īpašumiem. 

Sabiedriskās apspriešanas laikā divi iedzīvotāji izteikuši aicinājumu saglabāt zemes īpašuma malā augošo ozolu, tomēr projekta autori atsaucas uz Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vēstuli, kurā norādīts, ka primāra ir vēsturiskās apbūves atjaunošana un «to nedrīkst ietekmēt kaut kādi mazāk svarīgi faktori». Būvvaldes speciālisti, izvērtējot projektu, rekomendējusi saglabāt plānotās apbūves teritorijā augošo ainaviski vērtīgo ozolu. 

Projekts saņēmis gan VKPAI, gan Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomes akceptu, gan arī Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisijas atzinumu, kurā norādīts, ka 60 centimetrus resno ozolu drīkstēs nozāģēt tikai pēc pozitīvu publiskās apspriešanas rezultātu saņemšanas. Koku ciršanas atļauja Rīgas pilsētas Būvvaldē tiks izsniegta tikai pēc būvatļaujas saņemšanas, un pirms ozola nociršanas būs jāsamaksā zaudējumu atlīdzība 1350 latu. Projekta autori iznīcināto apstādījumu kompensācijai plāno iestādīt piecus liela izmēra dižstādus - ozolus, kuru stumbra diametrs būtu 20-25 centimetri, minimālais augstums - 4 metri un vainaga lielums - ne mazāks kā 1,5-2 metri.  

Būvniecības ieceri izstrādājusi SIA «Arhiidea», kuras piedāvātais viesnīcas kompleksa arhitektoniskais risinājums tika izvēlēts kā labākais un piemērotākais Vecrīgas videi starptautiskā konkursā. Projekta pasūtītājs ir SIA «Kunguavots», kura īpašumā atrodas trīs no apbūvējamajiem gabaliem, savukārt no zemes gabala Minsterejas ielā 4 īpašnieces Andas Čeksteres saņemta pilnvara kārtot visus jautājumus, kas nepieciešami būvniecības ieceres realizēšanai nekustamajā īpašumā

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu