Lembergs apmierināts ar AT spriedumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai arī Ventspils mēram Aivaram Lembergam tiesā sev par labu izdevies piedzīt tikai nelielu daļu - 3000 latu - no prasītās viena miljona latu morālā kaitējuma kompensācijas saistība ar viņu attaisnojošu spriedumu tā dēvētajā Grinberga lietā, tomēr Ventspils domes priekšsēdētājs pauž apmierinātību ar šo Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palātas spriedumu. Par to paziņojumā masu medijiem šodien informē Lembergs.

«Lai arī neesmu saņēmis morālā kaitējuma kompensācijai prasīto naudas summu saistībā ar tā dēvēto Grinberga lietu, tomēr esmu apmierināts ar AT lēmumu, kas apstiprina dažādu tiesas instanču konsekvenci šīs lietas izvērtēšanā. Pieņemtais lēmums ir vēl viens apliecinājums tam, ka neesmu bijis vainīgs, un [Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja] KNAB iniciētā un Ģenerālprokuratūras uzsāktā un uzturētā apsūdzība bija politiskās kampaņas sastāvdaļa, lai grautu manu kā amatpersonas tēlu,» informē Lembergs.

Ventspils mērs skaidro, ka šim tiesvedības procesam piešķir ne tik daudz finansiālā labuma gūšanas nozīmi, cik vēlēšanos «parādīt prokuratūras celtās apsūdzības nepamatotību».

«Šajā gadījumā lielāku gandarījumu man sniegtu Ģenerālprokuratūras atvainošanās par savas darbības kļūdām man celtajās absurdajās apsūdzībās, tādējādi nodemonstrējot, ka tā augstu vērtē un ievēro tiesiskas valsts un labas pārvaldības principus, kurus prasa ievērot arī citiem Latvijas iedzīvotājiem,» akcentē Lembergs.

Ventspils mērs pauž cerību, ka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers prasīs atbildību arī no prokurora Māra Lejas, «kurš krimināllietā iecirtīgi uzturēja apsūdzību, apzināti tērējot nodokļu maksātāju naudu un tiesas laiku». Tas, pēc Lemberga domām, parādītu, ka ģenerālprokuroram ir svarīga prokuroru darba kvalitāte un tas, ka netiek pieļauta šīs iestādes darbinieku iesaistīšanās politiski motivētās kampaņās.

Prasību pret valsti Ģenerālprokuratūras un Finanšu ministrijas personā Lembergs tiesā iesniedzis 2008.gada septembrī, prasot viena miljona latu morālā kaitējuma kompensāciju. Tās apmērs ticis aprēķināts, ņemot vērā prokuratūras darbinieku nepamatotās darbības, spēkā esošās tiesību normas un judikatūru līdzīgu lietu izskatīšanā citur pasaulē, skaidro Lembergs.

«Visas trīs Latvijas Republikas tiesu instances - Kuldīgas rajona tiesa, Kurzemes apgabaltiesa un Augstākās tiesas senāts - mani atzina par nevainīgu celtajās apsūdzībās un pilnībā attaisnoja. Savukārt Ģenerālprokuratūra kriminālprocesa virzības gaitā pat necentās atjaunot tiesiskumu, bet līdz pat pēdējai instancei uzturēja savu absurdo apsūdzību,» norāda Lembergs.

Kā ziņots, AT Civillietu tiesu palāta šodien par labu Lembergam viņa prasītās viena miljona latu morālā kaitējuma kompensācijas vietā piedzina 3000 latu atlīdzību saistībā ar attaisnojošu spriedumu tā dēvētajā Grinberga lietā.

Tiesa šodien par labu Lembergam piedzina arī 150 latu tiesāšanās izdevumus un noteica, ka ir atmaksājama arī viņa iepriekš samaksātā valsts nodeva par prasības iesniegšanu un pret apelācijas sūdzības iesniegšanu - kopumā 4107 lati.

Šodien pasludināto spriedumu 30 dienu laikā no 28.jūnija būs iespējams pārsūdzēt AT Senātā.

Pats Lembergs uz sprieduma pasludināšanu nebija ieradies. Viņa advokāte Gunta Kuzmane pēc sprieduma pasludināšanas žurnālistiem sacīja, ka par sprieduma pārsūdzēšanu Senātā tiks lemts pēc iepazīšanās ar tā motīviem, kas būs pieejami pēc 28.jūnija.

Uz sprieduma pasludināšanu šodien nebija ieradušies arī valsts interešu aizstāvji, proti, Ģenerālprokuratūras pārstāvji.

Kā ziņots, Lembergs prasību bija vērsis pret Latvijas valsti Ģenerālprokuratūras un Finanšu ministrijas personā.

Rīgas apgabaltiesa 2009.gada 22.aprīlī Lemberga prasību daļēji apmierināja un no valsts piedzina 10 000 latu morālā kaitējuma atlīdzību, kā arī tiesas izdevumus, proti, Lemberga samaksāto valsts nodevu par prasības pieteikuma iesniegšanu tiesā 330 latu apmērā un izdevumus advokāta palīdzības samaksai 500 latu apmērā.

Līdz ar to par labu prasītājam Rīgas apgabaltiesa no valsts nolēma piedzīt kopumā 10 830 latus, bet pārējā daļā Ventspils mēra prasība tika noraidīta.

Spriedums apelācijas kārtībā tika pārsūdzēts AT, kas lietu izskatīja 7.jūnijā, un Lembergs tiesas sēdē pauda gatavību atsaukt prasību pret valsti par miljona latu morālā kaitējuma kompensāciju, ja prokuratūra viņam atvainosies.

Lembergs uz prokuratūras pārstāvja Agņa Pormaļa tiesas sēdē uzdoto jautājumu, ko viņš vēlas, lai prokuratūra izdara, sacīja, ka vēlas rakstisku atvainošanos un to, lai tiktu sodīts prokurors Māris Leja, kurš uzturēja apsūdzību Grinberga krimināllietā. Tad viņš izdarīšot secinājumu, ka pret viņu pieļautā kļūda ir labota, un viņš pats to pateikšot sabiedrībai, norādot, ka ir guvis morālu gandarījumu.

Prokuratūra viņu ir pazemojusi, un tagad tai pašai ir jāpazemojas, tiesas sēdē emocionāli izteicās Lembergs, sakot, ka, saņemot atvainošanos, prasību atsauks.

Savukārt Pormalis sacīja, ka prokuratūra nav pilnvarota pārstāvēt valsts intereses šajā lietā un atvainošanos Lembergs vēlas panākt tieši no prokuratūras, kura šajā lietā nav veikusi nekādas «pašas par sevi neatļautas darbības», līdz ar to atvainoties Lembergam neesot pamata.

Pormalis atzīmēja, ka prasībā Ģenerālprokuratūra kā atbildētājs norādīta nepamatoti, kā arī lūdza prasību noraidīt. Līdzīgu pozīciju pauda arī otra atbildētāja - Finanšu ministrijas (FM) - pārstāvis Andrejs Tihomirovs, uzsverot, ka šāda veida lietās atbildētājam būtu jābūt Tieslietu ministrijai (TM).

Kā ziņots, prasību pret valsti Ģenerālprokuratūras un FM personā Lembergs tiesā iesniedza 2008.gadā, prasot viena miljona latu morālā kaitējuma kompensāciju saistībā ar attaisnojošu spriedumu Grinberga lietā.

Pieprasītās kompensācijas apmērs, pēc viņa advokāta Armanda Šūmaņa iepriekš teiktā, tika aprēķināts, ņemot vērā prokuratūras darbinieku «nepamatotās darbības», spēkā esošās tiesību normas un judikatūru līdzīgu lietu izskatīšanā citur pasaulē.

Prasības pieteikumā tika detalizēti izklāstīta Grinberga lietas kriminālprocesa virzības gaita kopš tā sākuma 2005.gada 29.decembrī, kā arī «ar konkrētiem apstākļiem un faktiem pierādīts, ka ierosinātais kriminālprocess bija nepamatots un tā ierosināšana un virzība - politiska afēra», iepriekš norādīja Lemberga advokāts.

Iepriekš Ventspils mērs bija izteicies, ja viņam izdosies piedzīt no valsts miljonu latu, tad daļu no šīs naudas viņš izmantošot tiesāšanās izdevumu segšanai, savukārt lielāko daļu - ziedošot Ventspils bērnunama celtniecībai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu