FIFA Ētikas komitejai esot pierādījumi bin Hamama kukuļdošanas skandālā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) prezidents Muhamends bin Hamams pirms balsojuma par Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidentu centies piekukuļot asociācijas biedrus, teikts slepenā FIFA Ētikas komitejas ziņojumā, kas nonācis Lielbritānijas preses rīcībā.

Ziņojumā tiek teikts, ka ir atrasti «apjomīgi, pārliecinoši un pārsteidzoši» pierādījumi bin Hamama un Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību zonas (CONCACAF) prezidenta Džeka Vornera saistībā ar korupciju.

Jau ziņots, ka pirmdien Vorners atkāpās no FIFA viceprezidenta amata. Vorners kopā ar bin Hamamu tika apsūdzēts korupcijā un par savām darbībām saņēma diskvalifikāciju.

Ētikas komiteja ziņo, ka bin Hamams maksājis asociācijas biedriem, lai tie balsojumā atbalstītu viņa kandidatūru, bet Vorners šos darījumus veicinājis.

Vornera un bin Hamama diskvalifikāciju pamatā bija īpaša Karību zonas Futbola apvienības (CFU) tikšanās, kuru kopīgi organizēja Vorners un bin Hamams un kas bija saistīta ar prezidenta vēlēšanām.

Kā ziņots, vēlāk bin Hamans kandidēja uz FIFA prezidenta amatu, taču pēc apsūdzībām korupcijā savu kandidatūru atsauca.

Ētikas komiteja atklājusi, ka minētās tikšanās laikā CFU biedri saņēmuši brūnas krāsas aploksnes ar 40 000 dolāru (19 654 latu). Kāds no iesaistītajiem, kas liecinājis par notikušo, pat paguvis aploksnes nofotografēt.

«Nevaru pateikt neko vairāk, kā vienīgi to, ka noliedzu visas apsūdzības un uzstāju, ka minētās tikšanās laikā netika darīts nekas pretlikumīgs,» izteicies bin Hamams.

Tāpat Vorners sarakstījās ar FIFA ģenerālsekretāru Žeromu Valkē. Šī sarakste kļuva pieejama plašākai sabiedrībai, kas uzreiz apsūdzēja Kataru nelegālās metodēs, lai šī valsts iegūtu tiesības rīkot 2022. gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīru.

Taču Katara un arī FIFA prezidents Zeps Blaters šīs apsūdzības noraidīja. 1. jūnijā Blaters tika pārvēlēts FIFA prezidenta amatā. 75 gadus vecais Blaters uz četru gadu termiņu tika pārvēlēts ceturto reizi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu