NBA oficiāli sācies lokauts

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Nacionālā basketbola asociācija (NBA) aizvadītajā naktī oficiāli paziņoja par lokauta sākšanos, jo klubu īpašnieki un Spēlētāju asociācija nespēja parakstīt jauno kolektīvo vienošanos.

Pašreizējā kolektīvā līguma termiņš beidzās 30. jūnija pusnaktī, tāpēc līdz ar 1. jūliju sākās lokauts.

Lokauta laikā komandām aizliegts veikt jebkādas darbības ar spēlētājiem, bet paši basketbolisti nedrīkst uzturēties komandu telpās vai sporta zālēs.

NBA klubu īpašnieki un Spēlētāju asociācija vēl pagājušajā naktī aizvadīja pēdējās sarunas par jauno kolektīvo līgumu, tomēr pēc trīs stundu ilgām diskusijām kompromiss netika atrasts un abas puses pavēstīja par lokauta sākšanos.

Līdz ar to ir apdraudēta 2011./2012. gada sezonas norise, tomēr līdz tās sākumam NBA klubu īpašnieki un Spēlētāju asociācija cer noslēgt jaunu kolektīvo līgumu.

Galvenais sarunu temats bija spēlētāju algu griesti. Komandu īpašnieki atteicās palielināt basketbolistu vidējo algu līguma sestajā gadā līdz septiņiem miljoniem dolāru (3,4 miljoniem latu) līdzšinējo piecu miljonu dolāru (2,42 miljonu latu) vietā.

Aizvadītajā sezonā spēlētājiem, kas līgā pavadījuši mazāk par sešiem gadiem, maksimālā alga sezonā bija deviņi miljoni dolāru (4,3 miljoni latu), tiem basketbolistiem, kas līgā nospēlējuši mazāk nekā deviņus gadus - 11 miljoni dolāru (5,3 miljoni latu), bet spēlētājiem ar stāžu virs desmit gadiem - 14 miljoni dolāru (6,7 miljoni latu).

Paredzams, ka sarunas par jauno kolektīvo līgumu atsāksies divu nedēļu laikā.

Kā ziņots, NBA klubu īpašnieki jaunajā kolektīvajā līgumā vēlas pārmaiņas algu griestos, īsākus līgumus ar spēlētājiem, mazākus ikgada algu paaugstinājumus, mazākas garantētās naudas summas, kā arī par 40%, kas ir no 2,1 miljarda līdz 800 miljoniem dolāru (no 1,08 miljardiem līdz 419,6 miljoniem latu), samazināt komandas spēlētāju algas un pabalstus.

NBA komisionārs Deivids Sterns ierosināja ideju par «elastīgajiem algu griestiem», kurā klubi varētu paziņot, cik daudz naudas tā sezonā grasās tērēt, taču spēlētāji šo piedāvājumu noraidīja, jo tie joprojām ir algu griesti.

Pastāvēja bažas, ka aizvadītajā sezonā NBA varētu piedzīvot zaudējumus 300 miljonu ASV dolāru (153,87 miljonu latu) apmērā, taču pagaidām par tiem nekas nav zināms.

Jau vēstīts, ka iepriekšējais lokauts notika 1998./1999. gada sezonā, kad regulārais čempionāts tika saīsināts no 82 līdz 50 spēlēm. Tajā sezonā nenotika NBA Zvaigžņu spēle, bet amerikāņi nevarēja pārstāvēt savu valstsvienību 1998. gada pasaules čempionātā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu