Ventspils Livonijas ordeņa pils saimniekiem šis laiks ir izaicinājumu pilns

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Pilī un tās teritorijā, īstenojot vērienīgu attīstības projektu «Livonijas ordeņa pils kompleksa Ventspilī rekonstrukcija, renovācija un ekspozīcijas izveide», ko finansē Eiropas Savienība, Ventspils pilsētas dome un Latvijas valsts, vienlaikus apmeklētājiem tiek piedāvāti kvalitatīvi pakalpojumi - pastāvīgā ekspozīcija, arvien vēl atraktīvā digitālā ekspozīcija «Dzīvā vēsture», krājuma un mākslas izstādes, izglītojošas programmas kā arī interesanti pasākumi.

Apmeklētājus piesaistīt ir izdevies – kopš tūrisma sezonas sākuma pils viesu skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir palielinājies par 10%. Arī jūlijā un augustā Livonijas ordeņa pils būs pilntiesīga Ventspilī notiekošo jūras, ziedu un pilsētas svētku dalībniece. Pilī varēs piedzīvot gan jautru laistīšanos ar ūdeni, gan kuģīšu darināšanu un laišanu pie pils vecā ūdenspumpja, gan interaktīvas un aizraujošas nodarbības «Sajūti jūru» sadarbībā ar Latvijas Dabas muzeju (no 9.jūlija), gan lidojošās puķes pils pagalmā (23.jūlijā), gan Pūces pieģelības pilī – dažādas viduslaiku amatu cunftes, ieražas un priekus (6.augustā).

Vienlaikus Livonijas ordeņa pilī kopš gada sākuma veiksmīgi tiek īstenots Livonijas ordeņa pils kompleksa Ventspilī rekonstrukcijas, renovācijas un ekspozīcijas izveides projekts, kura noslēgums gaidāms 2012.gada vasarā. Atbilstoši arhitekta Pētera Blūma un SIA «H2E» izstrādātajiem projektiem tiek veikta pils 2.stāva nozīmīgāko telpu – kapelas, kapitula zāles, ordeņa brāļu guļamtelpas, ēdamtelpas atjaunošana un ekspozīcijas izveide, pils un tās kompleksā ietilpstošo ēku fasāžu restaurācija, kā arī mūra sētas rekonstrukcija un renovācija.

Projekta realizācijas kopējās izmaksas –vairāk kā 1,4 miljoni lati, no tiem 1 197 471 lats ir Eiropas reģionālās attīstības fonda finansējums, 179 782 lats - Ventspils pilsētas pašvaldības finansējums, 31 701 lats - valsts budžeta dotācija. Turklāt Ventspils pilsētas pašvaldība kārtējā budžeta ietvaros finansē arī ekspozīcijas izveidei nepieciešamo vēstures un mākslas priekšmetu iegādi un restaurāciju, kā arī ekspozīcijas mākslinieciski tehniskā projekta īstenošanu.

Projektu «Livonijas ordeņa pils kompleksa Ventspilī rekonstrukcijas, renovācijas un ekspozīcijas izveide» īsteno daudzfunkcionāla komanda – projekta vadības grupā ietilpst Ventspils pilsētas domes izpilddirektors Aldis Ābele, pašvaldības SIA «Ventspils nekustamie īpašumi», pašvaldības iestāde «Ventspils muzejs», Ventspils pilsētas domes Attīstības pārvalde, Projektu ieviešanas nodaļa, Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļa un atbilstoši funkcijām arī citu nodaļu speciālisti. 

Būvniecības darbus veic SIA «Pilsbūve», būvuzraudzību - SIA «Būves un būvsistēmas».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu