Atklāj iespējamo E.coli baktērijas avotu Eiropā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Eiropas Pārtikas drošības uzraudzības aģentūra (EFSA) otrdien paziņoja, ka ir identificēta no Ēģiptes ievestu grieķu āboliņa jeb grieķu trigonellas sēklu krava, kura, iespējams, Vācijā un Francijā izraisījusi veselībai bīstamās enterohemorāģiskā E.coli (EHEC) baktērijas infekcijas izplatību.

Tādēļ aģentūra aicina nepieļaut šo sēklu nonākšanu pie patērētājiem.

Kā teikts EFSA izplatītajā paziņojumā, «grieķu āboliņa sēklu krava, kas ieviesta no Ēģiptes un izmantota dīgstu ražošanā, ir visticamākā saistība starp» infekcijas uzliesmojumiem Francijā un Vācijā.

«Taču nevar izslēgt [uzliesmojuma] iespējamo saistību ar citām grieķu āboliņa sēklu kravām, kas ievestas no Ēģiptes laika posmā no 2009. līdz 2011.gadam,» atzīst aģentūra.

Ēģiptes Lauksaimniecības ministrija pagājušajā nedēļā noliedza, ka uz Eiropu eksportētās grieķu āboliņa sēklas būtu izraisījušas E.coli infekciju, kas līdz šim laupījusi 50 cilvēku dzīvību, galvenokārt Vācijā.

Ēģiptes Centrālās lauksaimniecības karantīnas administrācijas vadītājs Ali Suleimans EFSA paziņojumu raksturo kā «pilnīgi nepatiesu».

«Šīs baktērijas klātbūtne Ēģiptē nemaz nav pierādīta un nav arī iepriekš reģistrēta,» ziņu aģentūrai MENA skaidro amatpersona.

Turklāt ēģiptiešu kompānija, kas šīs sēklas eksportēja 2009.gadā, apliecinājusi, ka grieķu āboliņa sēklas nav tikušas piegādās Vācijai, Lielbritānijai un Francijai, bet gan Nīderlandei.

Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, 14 Eiropas valstīs, kā arī ASV un Kanādā līdz šim apstiprināti 4500 inficēšanās gadījumi. No tiem 3900 konstatēti Vācijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu