Aicina apmeklēt dabai draudzīgas saimniecības

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Šovasar piecas dabai draudzīgas zemnieku sētas Vidzemē - «Jaun-Ieviņas», «Vekši», «Vīksnas», «Mauriņi» un «Silkalni » - aicina iepazīties ar saimniekošanu lauku sētā un dabas vērtībām, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja Latvijas Dabas fonda pārstāve Daiga Brakmane.

Īpaši aicinātas ģimenes ar bērniem. Bezmaksas atvērto durvju dienas rīko Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu projekta «Demo Farm» ietvaros.
9.jūlijā apmeklētājiem būs atvērta Raunas pagasta daudznozaru zemnieku saimniecība «Jaun-Ieviņas», 16.jūlijā - Valkas pagasta zemnieku saimniecība «Vekši», 23.jūlijā - Brīvzemnieku pagasta piemājas saimniecībā «Vīksnas», 30.jūlijā - Veclaicenes pagasta zemnieku saimniecība «Mauriņi», 1.augustā - piemājas saimniecībā «Silkalni».

Katra saimniecība ir atšķirīga - «Jaun-Ieviņas» ir daudznozaru saimniecība, kurā audzē un pārstrādā našķos cidonijas, pļavās ganās zirgi un āra vistas dēj olas, «Vekšos» Gaujas ielokos ganās liellopi, nelielajā sētā «Vīksnas» saimnieki apvieno aitu turēšanu ar pilna laika darbu, «Mauriņos» saimniece audzē aitas, tur ierastos lauku sētas lopus un dažādus Latvijai eksotiskus dzīvniekus, piemēram, mājas seskus. «Silkalnu» saimniecībā nodarbojas ar tēju un ārstniecības augu audzēšanu un vākšanu. Visu lauku sētu saimnieki parādīs un pastāstīs, ko nozīmē lauku darbi un cik liela nozīme tajos ir dabas norišu izpratnei.

Dienas gaitā katrā no saimniecībām būs iespēja kopā ar saimniekiem, dabas ekspertiem Ievu Rovi un Viesturu Lārmani, lauksaimniecības speciālistiem Daini Arbidānu un Ingrīdu Grantiņu iepazīties ar saimniecību, tajā atrodamajām dabas vērtībām, kā arī uzdot praktiskus jautājumus par saimniekošanu. Visu dienu darbosies vides pētnieciskais centrs ģimenēm ar bērniem - ar ekspedīcijām un rotaļām.

Projekta ietvaros izveidotais saimniecību tīkls no šīs vasaras piedāvā Latvijā maz izplatītu iespēju - tūristiem iepazīties ar saimniekošanu lauku sētā, kas ir nozīmīga dabas daudzveidības saglabāšanā.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, Latvijas Dabas fonds un Igaunijas Dabas fonda īstenotais projekts «Demo Farm» jeb «Videi draudzīgas lauksaimniecības demonstrējumu saimniecību tīkla izveide Latvijā un Igaunijā» tika finansēts no Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas. Galvenais mērķis - atbalsts zemnieku saimniecībām gan dabas vērtību apzināšanā un īstenoto lauksaimniecības pasākumu uzlabošanā, gan tūrisma produktu attīstībā.

Viens no galvenajiem projekta sasniegumiem ir desmit Latvijas lauku sētu sadarbības tīkla izveide - projektā ieskaitītās saimniecības gan sasvstarpēji sadarbojas, gan ir gatavas iepazīstinātu viesus ar savu lauksaimniecisko darbību un paveikto dabas daudzveidības aizsardzībā un atjaunošanā.
Atvērto durvju dienu pasākumu detalizēta programma pieejama «ldf.lv».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu