Rēzus makaki spēj apzināties sevi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Jaunākie pētījumi liecina, ka rēzus makaki ir spējīgi saprast, ko domājis slavenais franču filozofs Renē Dekarts, sakot vārdus: «Domāju, tātad esmu», vēsta britu laikraksts «Daily Mail».

Zinātnieki uzskata, ka šī mērkaķu suga ir spējīga apzināties rīcības cēloņus un sekas, saistīt domas un rīcību ar sevis apzināšanos.

Līdz šim pētījumi noveda pie pilnīgi pretējiem secinājumiem, rēzus makakiem nespējot sevi apzināties un atpazīt spogulī. Tomēr zinātnieki sliecās domāt, ka makakiem, tāpat kā pērtiķiem un delfīniem, būtu jāspēj novērtēt savu garīgo stāvokli.

Jaunā pētījuma ietvaros zinātnieki lika 40 universitāšu studentiem un četriem rēzus makaku tēviņiem pārvietot datora kursoru ar kursorsviru. Pētījuma dalībnieku kustības daļēji atkārtoja otrs kursors, kas nebija pakļauts viņu kontrolei.

Gan makakiem, gan studentiem tika lūgts identificēt to kursoru, kuru vada viņi, un viņiem tas izdevās.

Bufalo universitātes psihologs Džastins Kautčmens norādīja, ka tas liecina, ka mērkaķiem, tāpat kā cilvēkiem, piemīt zināma spēja sevi apzināties.

«Šī apzināšanās vai netiešā sajūta, ka tas esmu es, kas šobrīd izpilda fizisku kustību vai domā domas, ir nopietna sevis apzināšanās forma,» viņš piebilda.

ASV Bufalo universitātes vadītais pētījums tika publiskots trešdien žurnāla «Biology Letters», un tas pirmo reizi apliecina, ka zināma sevis apzināšanās spēja var piemist arī sugām, kas nespēj sevi atpazīt spogulī.

Pētījuma rezultāti var palīdzēt arī labāk izprast sevis apzināšanās problēmas, kādas piemīt ar autismu, šizofrēniju un Alcheimera slimību sirgstošiem cilvēkiem.

Nav zināms, kādēļ šiem cilvēkiem ir kavēta spēja atpazīt sevi spogulī, bet, «tāpat kā rēzus makakiem, šīm grupām varbūt vienkārši ir aizture pret spoguļiem», norādīja Kautčmens.
«Ja šie indivīdi pētījuma laikā mēģināja atšķirt paša izraisītas darbības no daļēji mainītām darbībām, (..) tas, iespējams, var sniegt informāciju par to, vai nespēja atpazīt sevi spogulī ir saistīta ar grūtībām apstrādāt noteikta veida uztveres vai izziņas informāciju,» skaidroja psihologs.

Rēzus makaki savu nosaukumu ieguvuši pateicoties to biežajai izmantošanai dažādos eksperimentos medicīnā un fizioloģijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu