PVD pārbauda Latvijā ievesto sēklu kravu, kurā varētu būt E.coli baktērija

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pagājušājā piektdienā no Eiropas Savienības (ES) RASFF (Ātrās brīdināšanas sistēma pārtikas un barības jomā) kontaktpunkta saņēma papildus informāciju saistībā ar aizdomīgo Ēģiptes izcelsmes grieķu trigonellas (sierāboliņa) sēklu izplatīšanu ES tirdzniecības tīklā.

Kā atklāj PVD, sierāboliņa sēklas safasētas kopā ar citu augu sēklām, kas tiek tirgotas kā sēklu maisījums diedzēšanai. Fasēšanu veicis Vācijas vairumtirgotājs un šos maisījumus izplatījis uz 12 valstīm, tostarp Latvijā. Latvijā sēklas saņēmušais uzņēmums ir dārzkopības inventāra tirdzniecības veikals.

Lai gan šāda tipa tirdzniecības uzņēmums nav PVD uzraudzības objekts, tomēr saistībā ar RASFF ziņojumu veikalā veikta ārpuskārtas pārbaude un noņemts paraugs laboratoriskajai pārbaudei. Veikals jau bija saņēmis uzdevumu no Vācijas izplatītāja par sēklu atsaukšanu no tirdzniecības tīkla.

Kopā trīs sūtījumos pagājušā gada decembra līdz šī gada februārim veikals saņēmis 770 paciņas sēklu. Atsauktās sēklas atgrieztas Vācijas izplatītājam.

PVD uzsver, ka joprojām nav tiešu pierādījumu par to, ka minētās grieķu āboliņa sēklas ir izraisījušas E.coli infekciju, no tām nav bijusi izdalīta minētā baktērija.

Sēklu izņemšana no ES tirdzniecības tīkla tiek veikta piemērojot piesardzības principu, kurš ir noteikts galvenajā pārtikas uzraudzības regulā. Turklāt 7. jūlijā ir stājies spēkā Komisijas lēmums, saskaņā ar kuru jāizņem no tirgus un jāiznīcina visas grieķu trigonellas sēklu partijas, kuras importētas no Ēģiptes.

PVD veica datu bāzes pārskatu un konstatēja, ka 11.maijā Latvijā ir importēta veina grieķu trigonellas krava. Kaut gan minētā krava nav no tās pašas partijas, par kuru ir aizdomas, ka tā ir piesārņota, tomēr, lai aizsargātu patērētāju veselību un uzņēmēju intereses PVD nolēma laboratoriski pārbaudīt importēto sūtījumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu