Ofšoru atklātības likumu prezidenta vietā izsludinājusi Āboltiņa

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Oficiālajā laikrakstā «Latvijas Vēstnesis» šodien izsludināti Saeimas pieņemtie grozījumi Komerclikumā, kas prasa atklāt uzņēmumu patiesos labuma guvējus jeb ofšoru īpašniekus.

Grozījumus Valsts prezidenta Andra Bērziņa vietā izsludinājusi Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V).

Satversme nosaka, ka Saeimas priekšsēdētājs pilda Valsts prezidenta pienākumus, ja prezidents «atrodas ārpus valsts robežas vai citādi aizkavēts izpildīt savu amatu».

Bērziņš šodien devies savā pirmajā ārvalstu vizītē uz Igauniju. Gan viņš, gan Āboltiņa «Latvijas Vēstnesī» publicētos paziņojumos informē, ka šodien prezidenta vietu saskaņā ar Satversmi izpilda Saeimas priekšsēdētāja.

Tiesa, publicēšanai «Latvijas Vēstnesī» likuma grozījumi, visticamāk, ir nodoti ne vēlāk kā vakar.

Komerclikuma grozījumi stāsies spēkā trešdien, 13.jūlijā.

Kā ziņots, par likumprojektu 8.jūlijā nobalsoja 83 deputāti, neviens nebalsoja pret, bet atturējās viens deputāts - Andris Šķēle (PLL).

Likums nosaka, ka kapitālsabiedrības dalībnieks vai akcionārs, kurš ir fiziskā persona, uzskatāms par sabiedrības patieso labuma guvēju, ja atbilstoši Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumam par kapitālsabiedrības patieso labuma guvēju nav uzskatāma cita persona.

Dalībniekam, kurš tur pamatkapitāla daļas vai akcijas savā vārdā, bet citas personas labā, iegūstot vismaz 25% no kapitālsabiedrības daļām, ir pienākums 14 dienu laikā paziņot par to kapitālsabiedrībai, norādot personu, kuras labā šīs daļas tiek turētas.

Dalībniekam, kurš nav fiziskā persona un kura līdzdalība kapitālsabiedrībā ir vismaz 25%, un kurš nav dibināts saskaņā ar Eiropas Savienības dalībvalstu likumiem, ir pienākums 14 dienu laikā iesniegt kapitālsabiedrībai paziņojumu par personām, kuras uzskatāmas par šā dalībnieka dibinātājiem, dalībniekiem vai šiem statusiem pielīdzināmām personām, kuras paziņojuma iesniegšanas brīdī gūst labumu no šā dalībnieka pastāvēšanas.

Ja dalībnieks objektīvu iemeslu dēļ nevar noskaidrot personu, kura saskaņā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu uzskatāma par kapitālsabiedrības patieso labuma guvēju, vai nevar iegūt atsevišķas ziņas par minēto personu, vai atbilstoši Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma noteikumiem šādas personas nav, viņš paziņojumā norāda iemeslus, kuru dēļ ziņas par kapitālsabiedrības patiesajiem labuma guvējiem netiek sniegtas.

Kapitālsabiedrība 14 dienu laikā no paziņojuma saņemšanas dienas iesniedz to komercreģistra iestādei.

Ar ziņām par personālsabiedrības un kapitālsabiedrības patiesajiem labuma guvējiem ir tiesīgas iepazīties tiesībaizsardzības iestādes un kontroles iestādes nodokļu administrēšanas, publiskā iepirkuma vai arī publiskās un privātās partnerības jomā.

Ja personālsabiedrības biedrs vai kapitālsabiedrības dalībnieks vai akcionārs līdz 2011.gada 12.jūlijam ieguvis vismaz 25% no personālsabiedrības ieguldījuma daļām vai kapitālsabiedrības pamatkapitāla daļām vai akcijām un viņam piederošo akciju skaits līdz paziņojuma iesniegšanas dienai nav samazinājies, viņam ir pienākums paziņojumu iesniegt personālsabiedrībai vai kapitālsabiedrībai ne vēlāk kā līdz 2011.gada 31.decembrim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu