Arī lilijām ir sava mode

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Ceturtdien, 14.jūlijā, plkst. 12.00 tirdzniecības centra Spice Home 1.stāvā sadarbībā ar selekcionāru un kolekcionāru biedrību Lilium Balticum tiks atklāta plaša un krāšņa liliju izstāde. Apmeklētāju vērtējumam tiks nodots iespaidīgs skaits smaržīgo skaistuļu - teju 200 liliju šķirņu ziedi.

Izstādi raksturo krāsu un smaržu pārbagātība. Tā tiek rīkota apmeklētājiem tīkamāko eksponātu - trompetliliju - plašākajā plaukuma laikā. Tās iecienītas spēcīgās un izteiktās smaržas dēļ un izstādē būs pieejamas ievērojamā klāstā. Tāpat būs apskatāmas Āzijas lilijas, LA grupas (garziedu un Āzijas liliju hibrīds) un jaunās orienpetu OT grupas lilijas (austrumliliju un trompetliliju krustojums).

Plašajā liliju izstādē vienuviet būs redzamas gan ziedu mīļotāju vidū populāras šķirnes, gan liliju selekcionāru īpaši lolojumi. Selekcionārs Guntis Grants skaidro, ka «mūsdienās arvien pieprasītākas kļūst lilijas ar tango tipa krāsojumu. Tāpat aktuālāki kļūst milzu ziedu hibrīdi. Savukārt Āzijas lilijām populāras kļūst sīkziedu lilijas ar milzu ziedkopām, neparastām formām un krāsojumiem».

Izstādē Spice Home būs sastopami selekcionāru un kolekcionāru pārstāvji. Jebkuram apmeklētājam būs iespējams saņemt izsmeļošu konsultāciju par šķirnēm, vērtīgus padomus ziedu audzēšanā, kā arī iegādāties jaunāko šķirņu sīpolus. Liliju izstāde Spice Home būs apskatāma četras dienas tirdzniecības centra darba laikā:17.jūlijā plkst. 12.00 – 21.00, 15. un 16.jūlijā plkst. 10.00 – 21.00, 17.jūlijā plkst. 10.00 – 20.00.

Liliju audzēšanas knifiņi:

Lai ikvienu dārzniecības entuziastu priecētu paša dārzā audzētas krāšņas lilijas, svarīgi atcerēties pāris selekcionāru ieteiktās viltības, piemēram, lilijām tīk silta galva un aukstas kājas. Tas nozīmē, ka sīpolus vēlams stādīt ēnainā vietā, zem lapām, bet tā, lai pats zieds augtu saulē. Lai liliju skaistums būtu pieejams pēc iespējas ilgāk, ziedus nav ieteicams stādīt lielos, monolītos blāķos. Ciešos stādījumos ziedos ātri var izplatīties pelēkā puve un pārņemt visu liliju koloniju. Tāpēc lilijas labāk izmantot kā košu dārza akcentu, vienā vietā stādot trīs līdz desmit sīpolus un kombinējot tos ar citiem ziediem, piemēram, astilbēm vai flokšiem.

Lilijas jau senatnē apdzīvojušas plašu areālu, Eiropā sākot no Pirenejiem uz ziemeļiem, tālāk uz austrumiem un Ķīnu. Ķīnā sastopama visplašākā liliju dažādība – arī ziedu veikalos redzamās tradicionālās, lielās, smaržīgās un baltās lilijas nāk no Ķīnas. Savukārt Amerikai raksturīgas savas šķirnes, kas piemērojušās vietējiem apstākļiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu