Ušakovs atklāj, ka no komas pamodies Zatlera runas laikā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

No komas pamodies 28.maija vakarā, toreizējā Valsts prezdienta Valda Zatlera vēsturiskās runas laikā, intervijā izdevumam «SestDiena» atklāj Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Ušakovs intervijā stāsta, ka no maratona atceras vien to, ka pie noskrietiem 17 kilometriem viņam kļuva ievērojami grūtāk, bet tad jau pamodies klīnikā Berlīnē.

«Man vajadzēja apstāties pie 17 kilometru atzīmes jeb aptuveni četrus kilometrus pirms finiša. Vai arī vismaz krietni nomest skrējiena tempu. Tā bija tā robeža, kuru nepārkāpjot viss būtu beidzies labi. Bet es pārkāpu, nodomāju — saņemšos un aizskriešu līdz galam. Tas bija nepareizi, man nevajadzēja uztraukties par rezultātu, nevajadzēja bezjēdzīgi riskēt ar savu dzīvību un veselību, ar tuvinieku un draugu psiholoģisko komfortu, lai noskrietu distanci kādu minūti ātrāk. Nekas jau nebūtu noticis, ja noskrietu pagājušā gada līmenī. Bet man gribējās ātrāk, gāju uz labāku rezultātu. Pēdējos metrus jau vairs neatminos, par tiem savā autobiogrāfijā neko pateikt nevarēšu,» stāsta Ušakovs.

Ārstu konstatētās diagnozes nosaukums ir rabdomiolīze, un viss liecina par to, ka Rīgas mērs ir pirmais šāda veida pacients atjaunotās Latvijas vēsturē.

«Tas nozīmē: ja no karstuma un fiziskās slodzes organismam ir dehidrācija, muskuļiem var sākties kaut kas tuvu deformācijai un tā rezultātā asinīs tiek iekšā toksīni. Un toksīni bojā visu pārējo organismu un iekšējos orgānus — manā gadījumā tās bija aknas un nieres. Tāpēc bija bažas, ka būs nepieciešama gan nieru, gan aknu transplantācija. Sākumā manas nieres nefunkcionēja vispār, pēc tam tikai daļēji. Tādēļ tiku mākslīgi turēts medikamentozā komā, jo nebija zināms, kas notiks tālāk. Vispār, ja godīgi, līdz Vācijai tiku, nē, pat līdz Stradiņiem, tikai pateicoties reanimācijas brigādei, kas bija krastmalā. Nebūtu viņu, būtu palicis turpat un tagad te nesēdētu,» stāsta Ušakovs.

No komas Ušakovs pamodies tieši Zatlera vēsturiskās runas laikā. «Jā, Zatlers pamodināja,» smiedamies piekrīt mērs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu