Iedzīvotāju pārmērīga taupība var novest pie legionelozes izplatības

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Pie Rīgas daudzdzīvokļu namiem parādījušies brīdinoši uzraksti par legionelozes perēkļiem ar informāciju, kā arī paši iedzīvotāji var mazināt riskus saslimst ar šo slimību, tomēr epidemologiem ir viedoklis, kāpēc infekciju slimības izplatība vēl nemazināsies, raksta «Neatkarīgā».

Sarunā ar «Neatkarīgo» epidemioloģe Irina Lucenko uzsver, ka taupības laikā iedzīvotāji varētu neievērot ieteikumus, piemēram, regulāri notecināt karsto ūdeni. Tāpēc epidemiologi pieļauj, ka infekciju slimības izplatība vēl nemazināsies.

Legioneloze jeb leģionāru slimība ir relatīvi reta infekcijas slimība, taču, sākot no pagājušā rudens, inficēšanās ar šo slimību būtiski pieaugusi. Jaunākā Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) informācija liecina, ka šogad saslimuši 16 cilvēki, no kuriem lielākā daļa tieši galvaspilsētā.

«Mēs turpinām epidemioloģisko izmeklēšanu arī jaunajos saslimšanas gadījumos, un pierādīts, ka legionellas – leģionāru slimības izraisītājas – mitinās ūdenī daudzdzīvokļu namu siltummezglos,» stāsta LIC Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Irina Lucenko.

Pēc tam, kad LIC reģistrēja pirmos saslimšanas gadījumus, kuru pēkšņi bija vairāk nekā visos iepriekšējos gados, centrs par situāciju informēja arī uzņēmumus «Rīgas siltums» un «Rīgas ūdens», jo tieši ūdenī noteiktā temperatūrā legionellas savairojas, un tas parasti notiek, ja nepietiekami ievēro epidemioloģiskās drošības noteikumus.

Lucenko stāsta, ka «Rīgas namu» apsaimniekotāja administrācija rīkojusies atbildīgi, veikusi pārbaudes un dezinfekciju, kā arī sākusi informēt iedzīvotājus. Diemžēl atsevišķos gadījumos legionellas atrastas arī vietās, kur nesen veikta dezinfekcija.

Daži no Rīgas rajoniem, kur iedzīvotāji ir pamanījuši brīdinošos uzrakstus, ir Jugla un Teika. Paziņojumos vēstīts, ko iedzīvotāji var darīt paši, lai samazinātu riskus savā dzīvoklī inficēties ar legionelozi. Iecirkņa «Jugla» siltumenerģijas tehniķis Ansis Grundulis pastāstīja, ka rīkojums informēt iedzīvotājus nācis no «Rīgas namu» apsaimniekotāja. Ieteikumi, kā rīkoties, ir skaidri, taču iedzīvotāji, iespējams, varētu neapzināties, cik nopietni ir jāuztver šīs rekomendācijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu