Šogad par ceturtdaļu audzis «Toyota» automašīnu zādzību skaits

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/«Scanpix»

Šā gada pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar 2010. gada attiecīgo periodu, «Toyota» markas automašīnu zādzību skaits pieaudzis par 26%, liecina Iekšlietu ministrijas Informācijas centra dati.

2010. gadā kopumā tika nozagtas 78 «Toyota» automašīnas, no kurām 41 gada pirmajā pusē, savukārt šogad pirmajos sešos mēnešos nozagtas jau 52 «Toyota» automašīnas.

Tomēr citu zagtāko automašīnu marku zādzības ir sarukušas. «Volkswagen» (VW) zādzību skaits krities par 9%, «Audi» - par 16%, «Mercedes-Benz» - par 32%, bet «BMW» - pat par 36%.

Iekšlietu ministrijas dati rāda, ka šogad pirmajā pusgadā kopumā nozagtas 547 automašīnas. Tas ir par 14% mazāk nekā pērnā gada pirmajos sešos mēnešos. Pagājušajā gadā pavisam nozagtas 1417 automašīnas, no kurām 61,6% bija piecu zagtāko marku automašīnas - «Toyota», «BMW», «Audi», VW un «Mercedes-Benz».

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics skaidro, ka «Toyota» markas auto zagļu vidū ir iecienīti to rezerves daļu lielā pieprasījuma dēļ. «Rezerves daļas ir pietiekami dārgas, kas, protams, ietekmē pieprasījumu nelegālajā tirgū. Lielākā daļa zagto automašīnu tiek izvestas no Latvijas uz mūsu kaimiņvalsti Lietuvu, kur tiek izjauktas un realizētas pa daļām,» sacīja Rinkevics.

Arī apdrošināšanas kompānijas «BTA Insurance Company» (BTA) Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktore Iveta Rijniece norādīja, ka pēc «Toyota» automašīnām ir liels pieprasījums melnajā tirgū NVS valstīs, kā arī Lietuvā.

BTA dati liecina, ka 2010. gada laikā kompānija saņēma 12 apdrošināšanas atlīdzības pieteikumus par zagtām «Toyota» automašīnām, bet šā gada pirmajā pusgadā tādu bijis jau 13.

2010. gada laikā BTA saņēma 14 atlīdzību pieteikumus par VW un tikpat daudz par BMW automašīnu zādzībām, bet šā gada pirmajā pusgadā attiecīgi tikai četrus un divus pieteikumus par šīm automašīnām. Tāpat par «Mercedes-Benz» pērn saņemti 15 pieteikumi, bet šā gada sešos mēnešos tikai divi. Arī par «Audi» automašīnu zādzībām pagājušā gadā BTA iesniegts krietni vairāk pieteikumu nekā šogad, attiecīgi desmit un četri.

Rijniece saka, ka kopumā vērojama pozitīva tendence un kopējais automašīnu zādzību skaits sarūk. 2010. gadā BTA kopumā saņēma 88 pieteikumus par transportlīdzekļu zādzību, no tiem pirmajā pusgadā - 58. Šā gada pirmajā pusē iesniegti tikai 35 pieteikumi. Savukārt 2009.gadā saņemti 154 pieteikumi par transporta līdzekļu zādzībām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu