«Čikāgas piecīši» aicina uz Rīgas svētku lielkoncertu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mežaparka lielajā estrādē 20. augustā vērienīgais svētku lielkoncerts Meistars. Dziesma. Leģenda vienos 8 tūkstošus dziedātāju, deviņus diriģentu un komponistu tandēmus, kā arī pūtēju orķestru mūziķus un dejotājus. Rīgas svētki noris izcilu mūziķu un diriģentu jubilejas zīmē. Lielkoncerta ietvaros uz sadziedāšanos Lielajā estrādē aicina arī Amerikas latviešu vokāli instrumentālais ansamblis Čikāgas piecīši.

Savu 50. dzimšanas dienu ansamblis atzīmē ar plašu koncertdarbību, jūlijā un augustā sniedzot koncertprogrammas skatītājiem Londonā un Latvijā. Piecīšu dziesmas šovasar skan Siguldā, Ventspilī, Jelgavā, Preiļos, Alūksnē, Bauskā, Baložos, Valmierā un Rīgā - Nacionālajā teātrī, bet jubilejas koncertturnejas noslēgumā paredzēta Čikāgas Piecīšu, koru un publikas sadziedāšanās lielkoncerta Meistars. Dziesma. Leģenda otrajā daļā.

Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados Latvijā Čikāgas piecīšu dziesmas ienāk ar lenšu magnetofona ierakstiem, kurus latvieši slepus klausās tikai uzticamu draugu vai radu lokā. Piecīši atskaņo tolaik vēl aizliegto klaidu latviešu mūziku, to ballītēs un godos Latvijā sāk dungot un dziedāt tikai septiņdesmitajos gados. Vienkāršās un populārās melodijas runā par cerībām un sapņiem, kas cilvēkus vieno vienmēr un visur, lai kur viņi arī būtu un lai kā arī viņiem klātos.

Čikāgas piecīšu pirmie koncerti Latvijā deviņdesmito gadu sākumā kļūst par sensāciju. Vokālā ansambļa dziedātāju balsis iegūst atpazīstamību un popularitāti arī Latvijā. Par ansambļa daiļrades sākumu var uzskatīt 1961. gadu, kad Čikāgas latviešu jaunatnes sarīkojumā iepazīstas Modris Avotiņš, Uldis Ievāns, Alberts Legzdiņš un Jānis Rinkušs. Viņus vieno kopīga interese par mūziku un veselīga humora izjūta. Pēc neilga laika grupa kļūst par Amerikas latviešu jaunatnes ceļojošo muzikālo sūtni Amerikā un Kanādā. Seko ielūgumi uz Latviešu jaunatnes centriem arī Austrālijā, Dienvidamerikā un Eiropā. Laika gaitā mainās ansambļa sastāvs, to papildina Janīna Ankipāns, Armands Birkens, Uldis Streips, Lorija Vuda un Alnis Cers.

Piecīši paši raksta dziesmu vārdus un aranžējumus, satīriskus skečus un liriskus monologus. Par priecīgāko un laimīgāko laiku mūziķu karjerā Čikāgas piecīši uzskata 1989. gadu, kad vokāli instrumentālā grupa pirmo reizi koncertē Latvijā, Mežaparka Lielajā estrādē, viņos klausās vairāki desmiti tūkstoši skatītāju. Šogad Piecīši Rīgas svētku lielkoncertā atkal ir Lielajā estrādē, lai kopā ar skatītājiem svinētu savu  50. dzimšanas dienu.
Biļetes «Biļešu Paradīzes» kasēs.


 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu