Uztura ieteikumi īpašos dzīves gadījumos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Vakar Latvijas Ārstu biedrībā (LĀB) preses konferencē diskutēs par uzturu īpašos dzīves gadījumos - sportiskas slodzes vai eksāmenu sesijas laikā, topošās un jaunās māmiņas uzturu.

Cilvēkam ikdienā ir jālieto veselīgs un sabalansēts uzturs, tad arī īpašos dzīves gadījumos - sportiskas slodzes vai eksāmenu laikā, kā arī grūtniecības laikā - sava ēdienkarte būtiski nebūs jāmaina, šodien Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) rīkotajā preses konferencē atzina speciālisti.

Kā pastāstīja ginekoloģe un dzemdību speciāliste Dace Matule, uz grūtnieču uzturu attiecas visi parastie veselīga uztura ieteikumi. Viņa uzsvēra, ka jau pirms grūtniecības ir svarīgi normalizēt svaru un pirmajā grūtniecības trimestrī sievietēm būtu papildu jāuzņem no 200 līdz 300 kalorijām, savukārt pēc tam - 450 kalorijas.

Matule arī norādīja, ka no pirmās grūtniecības dienas ļoti svarīgi ir lietot folijskābi, ko satur arī grūtniecēm domāti vitamīni. Savukārt uzturā grūtniecēm nevajadzētu lietot nepasterizētu pienu, termiski neapstrādātu gaļu, olas, jēlas zivis, kā arī sāļus produktus, ierobežot vajag arī kafijas patēriņu, tāpat grūtniecības laikā kategoriski nedrīkst lietot alkoholu, sacīja Matule.
Uzturam pirms sportiskām un garīgām slodzēm jābūt veselīgam, sabalansētam un daudzveidīgam. Ja cilvēkam ir mērena sportiska slodze, tad nekādi papildu produkti nav jālieto, tieši otrādi - iedzīvotājiem būtu jāvērtē, no kā atteikties, uzskata Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības departamenta direktore Inga Šmate. Cilvēkiem, kas ievēro veselīgu dzīvesveidu, būtu jāatsakās no alkohola, jāizmet cigarešu paciņas, kā arī zupas no paciņām un buljona kubiņi, sacīja Šmate.

Savukārt Latvijas Uzturzinātnieku biedrības locekle Guna Havensone un Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas Sporta medicīnas katedras pasniedzējs Pāvels Mustafins vērsa diskusijas dalībnieku uzmanību, ka svarīgi ir uzņemt pietiekamu ūdens daudzumu, īpaši karstajā laikā.

Rīgas Austrumu slimnīcas Valsts gerontoloģijas centra vadītāja Daina Zepa pastāstīja, ka arī uz veseliem vecākiem cilvēkiem attiecas visi ierastie uztura ieteikumi. Tomēr, samazinoties fiziskajai aktivitātei, sievietēm būtu dienā jāuzņem līdz 1800 kalorijām, bet vīriešiem - līdz 2400 kalorijām.

Šmate arī pastāstīja, ka VM portālā ir pieejami veselīga uztura ieteikumi, nākamgad tos plānots aktualizēt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu