Nodibina jauno Zatlera Reformu partiju; tās logo - bultas sašauts sarkans krusts

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šodien «Sapņu fabrikā», Rīgā tika nodibināta eksprezidenta Valda Zatlera veidotā Zatlera Reformu partija (ZRP).

Par ZRP dibināšanu nobalsoja visi 293 sapulcei reģistrējušies dibinātāji.

Partijas mērķis būs «uz demokrātijas vērtībām un godīguma, tiesiskuma un atbildības principiem balstīta valsts pārvaldība un tautsaimniecības ilgtspējīga izaugsme».

Lēmumā par dibināšanu kā viens no mērķiem arī izvirzīts izveidot politisko partiju bez etniskā dalījuma. Vienlaikus partija iestāsies par Latvijas valstisko «kontinuitāti» un latviešu valodas kā latviešu tautas vienojošā elementa nostiprināšanu.

Par partijas logo izvēlēts medicīnisko palīdzību starptautiski simbolizējošais sarkanais krusts uz zila fona, un tajā iezīmēta no kreisās uz labo pusi vērsta bulta. Krusts simbolizē ārkārtas situāciju, kurā nepieciešama ārkārtas rīcība, žurnālistiem skaidroja portāla «Satori» redaktors un viens no jaunās partijas atbalstītājiem Reinis Tukišs.

Tukišs norādīja, ka logo simbolizē arī upurēšanos, iesaistīšanos, brīvprātību un humānismu, piebilstot, ka cilvēki tajā var saskatīt ļoti daudzas nozīmes. Partijas logo esošā bulta simbolizējot pārmaiņas un skaidru virzību uz tām. Logo autors ir grafiskais dizainers Dagnis Skurbe, kurš ir arī hokeja kluba «Dinamo» logotipa autors.

Šodien vēl ir paredzēts ievēlēt ZRP valdi. To kā partijas izveidošanas iniciators ieteiks Zatlers, kurš arī pretendēs uz partijas vadītāja amatu. Tāpat arī šajā kongresā plānots izlemt par partijas biedra naudām un citiem finansējuma piesaistīšanas principiem, aģentūru LETA informēja ZRP komandas pārstāve Daiga Holma.

Partijas dibinātāji ir dažāda gadagājuma, tomēr liela daļa biedru ir aptuveni 30 līdz 40 gadus veci, līdz šim ar politiku cieši nesaistīti cilvēki, novēroja aģentūra LETA. Piedalās gan arī vairāki iepriekš citas politiskās partijās pārstāvējuši ļaudis.

Kā ziņots, topošās ZRP kodolu veido 15 līdz 20 cilvēku.

Tajā darbojas vairāki uzņēmēji, piemēram, AS «Liepājas papīrs» valdes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis, «HansaWorld Latvija» pārdošanas vadītājs Edmunds Sprūdžs un SIA «Brain games» vadītājs Pāvils Jurjāns. Tāpat partijas kodolā darbojas ilggadējs Latvijas Nodokļu konsultantu asociācijas vadītājs Ainis Dābols, «SEB dzīvības apdrošināšanas» pārstāvis Jānis Ozoliņš, uzņēmējs un jurists Rihards Kozlovskis, kā arī portāla «Satori» redaktors Tukišs.

Zatlera partijas kodolu veido arī kustības «Nāc līdzās» vadītāja Sarma Freiberga, dažādu labdarības pasākumu organizatore Vija Tirzmale, bijušais Jūrmalas mērs un Mazākumtautību padomes priekšsēdētājs Romulads Ražuks, Vēlēšanu reformu biedrības valdes priekšsēdētājs Valdis Liepiņš, kā arī apvienību «Vienotību» pametušie un Saeimas deputātu mandātus nolikušie Klāvs Olšteins un Guntars Galvanovskis.

Jaunās partijas kodolā darbojas vairākas bijušās Valsts prezidenta kancelejas darbinieces - bijusī Zatlera preses sekretāres vietniece Holma, prezidenta juridiskā padomniece Inese Lībiņa-Egner, likumdošanas padomniece Sandra Sondore-Kukule, sabiedrisko projektu vadības padomniece Kristīna Pelša un stratēģiskās plānošanas un analīzes padomniece Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Pēc dažām nedēļām, 13.augustā, iecerēta liela ZRP kopsapulce, kurā varētu piedalīties vairāk nekā 1000 cilvēku.

Kā ziņots, dažas nedēļas pirms savas prezidentūras beigām, 28.maijā, Zatlers rosināja Saeimas atlaišanu. Zatlers kļuva par pirmo prezidentu kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, kurš prezidenta amatā nav pārvēlēts uz otru termiņu. Viņa pilnvaru termiņš beidzās 7.jūlijā.

Pēc tam Zatlers 9.jūlijā paziņoja, ka dibinās jaunu partiju.

Partijas manifestā iekļauti desmit darbības principi: «1.Vienkārši, skaidri un vienādi spēles noteikumi visiem bez izņēmuma. 2.Pārvalde tikai tāda, kas nepieciešama cilvēku vajadzību nodrošināšanai - maza un praktiska. Tā strādā konkrētam mērķim un rezultātam, kas attaisno tās pastāvēšanu. 3.Tiesu vara ir neatkarīga, ātra un taisna. Tiem, kas vainīgi, no atbildības neglābties. 4.Spēcīgas ģimenes un kopienas ir attīstības, solidaritātes un valsts nākotnes stūrakmens. Kur cilvēki paši var lemt un izdarīt, tur ierēdņa starpniecībai nav jābūt. 5.Par savu un bērnu labklājību un veselības aprūpi nodokļu maksātāji lemj atbildīgi un patstāvīgi. 6.Veselīga ekonomika ar stingru naudas disciplīnu un efektīvu valsts atbalstu ir pamats pensiju un pabalstu sistēmas ilgtspējai. Nodokļiem jābūt saprotamiem un samaksājamiem. 7.Eiropas mērogā konkurētspējīga izglītība ir viegli pieejama un lietderīga kā jauniem, tā veciem. 8.Pilsoņu iniciatīvas un referendumi kā pašvaldībās, tā valsts līmenī virza attīstību un īsteno iedzīvotāju gribu, ne šauru grupu intereses un vienošanās. 9.Godīga konkurence un vienādi noteikumi Latvijas zemniekiem un uzņēmējiem gan Latvijā, gan Eiropā ir valsts nacionālās intereses. 10.Visi ir mūsējie, kas stāv un krīt par Latvijas valsti, tās cilvēkiem un godā latviešu valodu.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu