«The Economist» prognozē, ko Latvijai nesīs ārkārtas vēlēšanas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ārkārtas vēlēšanas nenesīs būtiskas izmaiņas Latvijas Saeimas sastāvā, vērtē britu biznesa žurnāls «The Economist».

«Korupcija un naudas loma politikā, vēlētāju apātija, emigrācija, ārvalstu iejaukšanās, cīņa par vēsturi, etniskā integrācija - kaut arī Latvija ir maza valsts, tā ir izmēģinājuma lauks lielākajiem jautājumiem Eiropas politikā,» situāciju Latvijā raksturo «The Economist» Austrumeiropas apskatnieks Edvards Lūkass.

«Jaunākais notikumu pavērsiens ir vēlētāju pārliecinošais atbalsts bijušā prezidenta Valda Zatlera ierosinājumam atlaist parlamentu,» raksta Lūkass.

«Latvijas politika agrāk bija samērā garlaicīga. Valsti vadīja trīs magnātu atbalstītu labēji centrisku partiju kombinācija, opozīcijā bija divas krievu partijas - viena mērena un viena radikāla. Pārējo komplektu veidoja radikāla labējā partija un liberāls centristu grupējums,» raksta apskatnieks.

«Izaugsmes gadi līdz 2008.gada nozīmēja pietiekoši daudz naudas un jautājumus neviens neuzdeva,» atgādina Lūkass. Taču līdz ar ekonomisko krīzi situācija ir pilnībā mainījusies, jo parādījās vājās vietas ekonomikā, kas bija balstīta uz kredītiem un būvniecības tirgus izaugsmi.

Pēc Lūkasa novērtējuma, Latviju no «sava potenciāla sasniegšanas attur valsts politiķu neizlēmība, blēdīšanās un tuvredzība».

Latvijas iedzīvotāji tagad cer uz pārmaiņām politikā un to laiku beigšanos, kad magnātu nauda spēlēja galveno lomu, raksta apskatnieks.

Pēc «The Economist» novērtējuma, pašreizējās sabiedrības domas aptaujas liecina, ka jaunajā parlamentā «tās pašas vecās sejas būs krietnā vairākumā pār jaunajām».

Lūkass norāda, ka pašlaik galvenie jautājumi ir, «vai Zatlera partija, kā iespējamie vēlēšanu uzvarētāji, koalīcijas veidošanai izraudzīsies «Saskaņas centru», atsakoties no sadarbības ar kādu «oligarhu» latviešu partiju vai radikāli labējo apvienību «Visu Latvijai/LNNK».

Pēc apskatnieka novērtējuma, nav arī skaidrs, vai Zatlers atstās premjerministra amatā Valdi Dombrovski (V) un «kas notiks ar pašreizējo prezidentu Andri Bērziņu, kuru ievēlēja vecā Saeima, neskatoties uz Zatlera ierosināto referendumu».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu