«Pasažieru vilciens» lauž līgumu par e-talona ieviešanu

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pasažieru pārvadātājs pa dzelzceļu «Pasažieru vilciens» (PV) nolēmis lauzt trīspusējo līgumu ar Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmumu «Rīgas satiksme» un uzņēmumu «Rīgas karte» par e-talona ieviešanu vilcienos, pirmdien žurnālistus informēja PV valdes priekšsēdētājs Nils Freivalds.

Kā līguma laušanas iemeslus viņš minēja to, ka e-talona ieviešana līdz šim bijusi ekonomiski neizdevīga un rada valsts uzņēmumam zaudējumus.

«Principi, kas bija paredzēti e-biļetes projekta ieviešanā, paredzēja to, ka mēs ar komisijas ieņēmumu varētu segt arī izdevumus saistībā ar [iekārtu] nomu un tehnoloģisko aprīkojumu, bet pašlaik mēs redzam, ka pasažieriem [e-biļete] nav populāra, tirdzniecība nesokas,» sacīja Freivalds un minēja, ka paredzētie ienākumi no e-biļešu tirdzniecības patlaban veido tikai 13% no kopumā iecerētajiem ieņēmumiem un tik tikko tiek segta biļešu pārdošanai nepieciešamo aparātu nomas maksa.

Prognozes liecina, ka turpmāk e-talona projekts PV radītu vēl lielākus zaudējumus – saskaņā ar uzņēmuma veiktajām aplēsēm e-biļetes ieviešana nākotnē PV radītu 230 tūkstošu latu zaudējumus pretēji plānotajiem gada ieņēmumiem 350 līdz 400 tūkstošu latu apmērā, uzsvēra Freivalds.

Tāpat Freivalds norādīja, ka projekts nerisina arī vienotas biļešu ieviešanas projektu valstī. «Savulaik ar «Rīgas karti» bija saruna par projektu atlikšanu laikā, jo ar Satiksmes ministriju mums bija vienošanās, ka mēs veicam kopā ar Autotransporta direkciju vienotas biļešu sistēmas ieviešanu. Vienotas biļešu sistēmas ieviešana paredz trīs lietas – gan maršruta plānošanu, gan iegādi, gan validāciju visos autobusos un vilcienos, ko patlaban e-biļete neattaisno. E-biļetes sistēma ir tikai validācijas sistēma,» viņš paskaidroja.

Pēc PV valdes priekšsēdētāja teiktā, līguma laušanas dēļ PV būs jāapmaksā viena mēneša potenciālā iekārtu nomas maksa. Informāciju par to, cik tieši ir šī nomas maksa, PV solīja sniegt vēlāk.

Lēmumu par līguma laušanu PV valde pieņēma piektdien, 5.augustā, un pirmdien uzņēmumiem «Rīgas satiksme» un «Rīgas karte» tiks nosūtīts paziņojums par līguma uzteikumu. Līgums par e-talonu ieviešanu vilcienos starp visiem trim uzņēmumiem noslēgts pērnā gada oktobrī.

Jau vēstīts, ka e-talona ieviešanas mēģinājumi PV līdz šim izmaksājuši vairākus desmitus tūkstošus latu. Jūlija vidū intervijā Latvijas Radio Freivalds sacīja, ka e-talona ieviešana vilcienos ir apstājusies. Toreiz Freivalds teica, ka tiek runāts ar e-biļetes uzturētāju «Rīgas karti» par iepriekš slēgtā līguma nosacījumu maiņu.

Iepriekš bija plānots, ka PV e-talona ieviešana vilcienos izmaksās 1,2 miljonus latu.

«Pasažieru  vilciens» ir izveidots 2001.gadā, nodalot iekšzemes pasažieru pārvadājumus no valstij piederošās Latvijas dzelzceļa kompānijas «Latvijas dzelzceļš» veiktajām funkcijām. Iepriekš PV 100% bija «Latvijas dzelzceļa» meitasuzņēmums, taču 2008.gada oktobrī PV pārveidots par valsts uzņēmumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu