«Arsenāls» iepazīstina ar režisori Karolīnu Štrubi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Starptautiskais kino fesitivāls «Arsenāls» aicina ieskatīties Flandrijas un Nīderlandes šobrīd aktuālākajos notikumos kino jomā - sievietes pie režisora pults. Karolīna Štrube ir viena no tām flāmu režisorēm, kuras filma iekļauta «Arsenāla» programmā - «Zudušo cilvēku lauks» ir stāsts par kaislīgu laulāto pāri, ārpus vecāku redzes un rūpju loka klīstošu bērnu un vietu, kurā pazūd cilvēki un atrod sevi no jauna.

Flandrijas režisore Karolīna Štrube savu profesionālo karjeru sākusi, pievēršoties dokumentālajam kino un mākslas īsfilmām, veidojot TV reklāmas un populārzinātniskas filmas. Režisores īsfilma «Melanoma» (1993) ieguvusi vairākas godalgas Eiropas filmu festivālos (Oberhauzenē, Krakovā, Briselē), filma «Taksometra dejotājs» (1998) par labāko atzīta Sentluisas Starptautiskajā īsfilmu festivālā, savukārt filmas «Zudušo cilvēku lauks» scenārijs - tā autore ir pati Karolīna Štrube - saņēmis «Semaine de la critique» apbalvojumu Kannu kino festivālā 2009.gadā.

Studijas Barselonas kino skolā spāņu režisora Hektora Favora vadībā Karolīnas Štrubes karjerā bijis krass un skaidri definēts pagrieziena punkts - no komerciāliem projektiem režisore pievēršas kino, kas vairs nemeklē kino klišejas un vairākkārt pārstāstītus stāstus, bet kļūst par paša autora emocionālo atklāsmi, mirkļa iespaidu fiksējumu un līdzbiedru ideālās dzīves meklējumos. Štrubei, veidojot kino, allaž bijis svarīgi nepazaudēt personīgās brīvības sajūtu, ko neierobežo ne specifiskās žanru vai formātu robežas, nedz arī kartē ievilktas teritorijas, valoda vai asinsradniecība. Flandrijas kino, pēc režisores domām, ir universāls - tas nav skatāms kā vienots veselums, kā virziens ar tam izteikti raksturīgo un vienmēr klātesošo. Štrube, kas kino tiecas salīdzināt ar arhitektūru, kur ik māja skatāma kā unikāls autordarbs, autora ieceres realizācija, savās filmās īpašu lomu velta tieši ārpus cilvēka esošām formām - telpu ģeometrijai, līniju krustpunktiem un laukumiem, kas piepildās zudušo cilvēku cilindriskajiem stāviem.

Filmas veidošanas procesu Karolīna Štrube izjūt kā savdabīgu terapiju, atbrīvošanos, kas sasniedz kulmināciju brīdī, kad filma sāk dzīvot pati savu dzīvi, neatkarīgi no autores, klīstot pa pasaules kinoteātriem un nemanāmi mainoties zudušo cilvēku lauka robežās, kamēr tas kļūst pavisam tuvs un pazīstams.

Karolīnas Štrubes filmu «Zudušo cilvēku lauks» skaties Starptautiskā kino festivāla «Arsenāls» īpašajā programmā, kas tapusi sadarbībā ar Flandrijas valdības un Nīderlandes Karalistes pārstāvniecībām Latvijā.

«Arsenāls» no 10. līdz 18.septembrim norisināsies Rīgas kinoteātros «Kino Citadele» un «K Suns». Īstiem kino cienītājiem «Arsenāls» sarūpējis 5 un 10 filmu abonementus, kas jau no 23.augusta nopērkami «Kino Citadele» kasēs.

www.arsenals.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu