Vācija atsakās no idejas lidostās uzstādīt ķermeņa skenerus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Vācija nolēmusi neuzstādīt ķermeņa skenerus valsts lidostās, jo izmēģinājuma projektā Hamburgas lidostā tie izpelnījušies negatīvu policijas novērtējumu, septiņos gadījumos no desmit nevajadzīgi izraisot trauksmi, trešdien paziņoja Iekšlietu ministrija.

«Vadoties pēc izmēģinājuma projekta rezultātiem, iekšlietu ministrs Hanss Pēters Frīdrihs izlēmis šobrīd neuzstādīt lidostās ķermeņa skenerus,» teikts ministrijas paziņojumā. «Pašreizējā ķermeņa skeneru paaudze (..) nav gatava plašai ieviešanai. Federālā policija sīkāk apskatīs visu jautājumu, un mēs ceram, ka drīzumā mums būs pieejamas tādas iekārtas, kas atbildīs mūsu mērķiem drošības jomā un vienlaikus atbildīs pasažieru prasībām.»

Desmit mēnešus ilgajās pārbaudēs, kas Hamburgas lidostā sākās pagājušā gada 27.septembrī un noslēdzās jūlijā, tika pārbaudīti 800 000 pasažieru.

Jūlija beigās sagatavotajā policijas ziņojumā, kas noplūda Vācijas presē, ķermeņa skeneri tika asi kritizēti, jo 70% gadījumu iekārtas nevajadzīgi izraisīja trauksmi.

Iekārtām problēmas ar atpazīšanu radīja vairāki apģērba slāņi, zābaki, rāvējslēdzēji un pat ieloces, bet 10% gadījumu trauksmi iedarbināja pasažiera poza.

Policija aicināja skenerus padarīt mazāk jutīgus pret kustībām un noteiktiem apģērba veidiem un uzlabot programmnodrošinājumu.

Eiropas Parlaments 6.jūlijā atbalstīja ķermeņa skeneru uzstādīšanu lidostās, tiesa gan - ar nosacījumu, ka pasažieriem būs tiesības atteikties no šo iekārtu pielietošanas viņu pārmeklēšanā.

Ķermeņa skeneru izmantošana lidostās pērn izraisīja skandālu ASV, jo skeneri rada cilvēka ķermeņa grafisku attēlu un tādējādi iemantojuši nosaukumu «kailie skeneri».

Arī vairākās citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, tostarp Lielbritānijā, Francijā, Nīderlandē, Itālijā un Somijā, ķermeņa skeneri jau tikuši izmēģināti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu