Bijušais kultūras ministrs Ints Dālderis atkal koncertē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

11.septembrī plkst.17:00 Liepājas Latviešu biedrības namā Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Andra Veismaņa vadībā kopā ar klarnetistu Intu Dālderi sniegs unikālu koncertu «Quiet City». Klausītājiem būs iespēja dzirdēt interesantu, reti atskaņotu, bet ļoti kvalitatīvu amerikāņu un latviešu mūziku. Īpašs notikums būs Ērika Ešenvalda jaundarba Latvijas pirmatskaņojums.

Tā kā amerikāņu akadēmiskā mūzika latviešu publikai ir maz zināma, tad sākotnējā ideja koncertam bija amerikāņu mūzikas vakars, par galveno koncertprogrammas darbu izvēloties Džona Adamsa skaņdarbu Gnarly Buttons. To atkal atskaņot bijušajam kultūras ministram nozīmējot daudzu gadu sapņa piepildījumu, ko diemžēl agrāk nebija iespējams realizēt viņa administratīvās aizņemtības dēļ.

«Džona Adamsa skaņdarbs man ir īpaši tuvs, jo šīs mūzikas gars, vēstījums un izteiksmes veids precīzi atbilst manai izpratnei par labu laikmetīgu mākslu. Par šī skaņdarba izpildījumu 2002.gadā saņēmu Latvijas Lielo mūzikas balvu. Pirmo reizi to noklausījos ierakstā, būdams Liepājā – tas mani spēcīgi uzrunāja, un tagad vienmēr domās  saistās ar šo pilsētu,» stāsta Ints Dālderis.

Klausītājiem būs iespēja dzirdēt vēl viena amerikāņu komponista – Ārona Koplenda skaņdarbu Quiet City, no kā aizgūts koncerta nosaukums. Šis skaņdarbs ļoti labi izsaka atmosfēru pilsētā pēc liela fiziska un emocionāla satricinājuma.

«Domāju, ka daudzi Latvijā, tāpat kā es, 11.septembra traģēdiju uztvēra ļoti dziļi personiski, un tas noteikti ir izmainījis pasaules vēstures gaitu, sadalot to periodos pirms un pēc 11.septembra. Desmit gadi pēc šī notikuma ir labs brīdis, lai kopīgi vēlreiz pārdzīvotu tā mirkļa emocijas, pārdomātu tā nozīmi, pieminētu upurus un atcerētos par patiesi nozīmīgo un svarīgo mūsu visu kopīgajā dzīvē uz šīs mazās Zemes,» savas pārdomas pauž Ints Dālderis.

Savukārt šī paša autora Koncerts klarnetei un stīgu orķestrim, neskatoties uz elēģisko sākumu, ir dzīvi un tās priecīgo pusi apliecinošs.

Rodot iespēju koncertu sniegt 11.septembrī, tieši Ņujorkas terorakta desmitgadē, kas šim pasākumam piešķir vispārcilvēcisku, pārnacionālu nozīmi, koncertprogrammā tika iekļauta arī īpaša latviešu mūzika – Ērika Ešenvalda jaundarbs Dun Fhearghusa un Pētera Vaska Cantabile Per Archi, kas pēc Inta Dāldera domām vislabāk izsaka latviskās dvēseles spēku un dzīvesziņu. Starp citu, abi latviešu komponisti būs klātesoši koncertā.

Koncertu atbalsta ASV vēstniecība Latvijā un Liepājas dome.

  • Biļetes uz koncertu Quiet City ir nopērkamas visās Biļešu Paradīzes kasēs un «bilesuparadize.lv». Informācija par koncertu atrodama arī LSO oficiālajā interneta mājas lapā «lso.lv».
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu