Detektīvam Cāzeram korupcijas apkarošana esot hobijs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amata kandidātam, detektīvaģentūras «Musa International» vadītājam un juristam Gunāram Cāzeram korupcijas apkarošana esot viens no hobijiem.

Aģentūrai LETA viņš apgalvoja, ka uzskata sevi par atbilstošu, lai ieņemtu KNAB priekšnieka amatu, taču līdzšinējie biroja priekšnieki tādi neesot bijuši. «Neviens no viņiem līdz pilnvaru termiņa beigām savu darbu neveica, un tas ir saistīts tikai ar to, ka viņi nebija spējīgi cīnīties ar korupciju,» sacīja Cāzers.

Viņš uzskata, ka beidzot ir pienācis laiks likvidēt korupciju Latvijā. Jautāts, kurām jomām būtu jāpievērš vislielākā uzmanība, KNAB priekšnieka amata kandidāts atbildēja, ka korupcija jālikvidē pilnībā un visur, jo «vārdiem «likvidēt korupciju» citas nozīmes nav».

Cāzers pats savulaik esot ticies ar vadošajām KNAB amatpersonām, tostarp Alekseju Loskutovu, Normundu Vilnīti un Jutu Strīķi. Tomēr viņš uzskata, ka līdzšinējā cīņa ar korupciju valstī «ir bijusi nepareiza šī vārda tiešajā nozīmē».

Patlaban Cāzers ne tikai vada aģentūru, kurā strādā citi detektīvi, bet arī pats ir viens no viņiem.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 1969.gadā dzimušais Saldus iedzīvotājs Cāzers KNAB priekšnieka amata konkursiem pieteicies arī iepriekš - gan 2003., gan 2008.gadā. 2006.gadā viņš kandidējis 9.Saeimas vēlēšanās no nacionālpolitiskās latviešu aizstāvības organizācijas «Latviešu Latvija» saraksta.

2003.gadā Cāzers absolvējis Rīgas Juridisko koledžu, iegūstot augstāko profesionālo izglītību un kļūstot par jurista palīgu. Savulaik viņš bijis tiesu piesēdētājs Saldus rajona tiesā.

Kandidējot 9.Saeimas vēlēšanās, Cāzers 2006.gadā deklarējis, ka vienīgais viņam piederošais transportlīdzeklis ir 1980.izlaiduma gada žigulis. Tāpat pirms pieciem gadiem viņam piederējis namīpašums, dzīvoklis un neliela zemes platība Saldū.

Saskaņā ar minēto deklarāciju Cāzeram 2006.gadā nav bijušas ne ievērojamas parādsaistības, ne izsniegtu aizdevumu, toties viņam piederējuši vērtspapīri un dažādu uzņēmumu akcijas kopumā dažu simtu latu vērtībā.

Kā ziņots, Valsts kanceleja šodien publiskoja visu 13 uz KNAB priekšnieka amata konkursu pieteikušos pretendentu vārdus.

Bez Cāzera pieteikumus konkursam ir iesnieguši KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja vietnieks Jaroslavs Streļčenoks, KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja Ilze Jurča, kā arī KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore.

Pazīstamākie pretendenti ir bijušais iekšlietu ministrs un galvenais valsts notārs, pašlaik SIA «Pireja» juridiskais pārstāvis un SIA «Park&fly easy» valdes priekšsēdētājs Māris Gulbis un bijušais Valsts ieņēmumu dienesta muitas vadītājs, pašlaik SIA «Biznesa un juridiskā prakse» īpašnieks, konsultants loģistikā, transporta un dzelzceļa risinājumos, kā arī robežšķērsošanas un nodokļu jautājumos Kalvis Vītoliņš. Viņš savu pieteikumu iesniedza pirmais.

Konkursā pieteicies arī advokātu biroja «Liepiņš un partneri» zvērināts advokāts, nodibinājuma «Korporatīvo juridisko risinājumu un pētījumu palāta» valdes priekšsēdētājs un Juridisko risinājumu un pētījumu palātas šķīrējtiesas priekšsēdētājs Armands Stumbergs.

KNAB vēlas vadīt arī Rīgas domes Informācijas tehnoloģiju centra informācijas tehnoloģiju drošības administrators Gunārs Bērziņš, Juridiskās koledžas pasniedzēja Ruta Mekša, Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta Tiesvedības nodaļas juriskonsults Kristaps Sautiņš un SIA «P-Kolada» dalībnieks, SIA «Adhs juridiskie un apdrošināšanas pakalpojumi» dalībnieks un SIA «Jurisconsultus» dalībnieks Jānis Uzulēns.

Uz KNAB vadītāja amatu pieteicies arī Aivars Bauers, kurš patlaban ir bez darba, bet iepriekš bijis Satiksmes ministrijas Valsts īpašuma uzraudzības nodaļas vadītājs, un Vladislavs Bautris, kurš ir Augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanas centra un Izglītības kvalitātes valsts dienesta eksperts.

Atbilstoši konkursa nolikumam piecu darbdienu laikā darbu sāks pretendentu vērtēšanas komisija, kas konkursa pirmajā kārtā vērtēs kandidātu atbilstību konkursa formālajiem kritērijiem. Komisijai mēneša laikā jeb līdz 18.oktobrim būs jāpieņem lēmums par to, kuri pretendenti ir virzāmi konkursa otrajai kārtai.

Konkursa otrajā kārtā padziļināti tiks vērtēta kandidātu pieredze un kompetence. Kandidātu, kuram komisijas locekļi būs piešķīruši augstāko punktu skaitu, komisija ieteiks virzīt apstiprināšanai uz Ministru kabinetu, savukārt Ministru kabinets lems par komisijas izvirzītā pretendenta ieteikšanu apstiprināšanai Saeimā.

KNAB priekšnieka amata pretendentu vērtēšanas komisiju vadīs Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane, komisijā strādās arī Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta senators Artūrs Freibergs, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš, Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš un Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks.

Kā ziņots, KNAB priekšnieka amats kļuva vakants šā gada vasarā, kad no amata tika atbrīvots iepriekšējais biroja vadītājs Vilnītis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu