Pirmā prognoze par gaidāmo ziemu Latvijā

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

2011.-2012.gada ziema Latvijā būs nedaudz siltāka par iepriekšējām divām ziemām, prognozē meteoroloģisko konsultāciju firma «WeatherBell Analytics».

Gaidāmo ziemu, līdzīgi kā pagājušajā gadā, visvairāk ietekmēšot ūdens virsmas temperatūras izmaiņas Klusajā okeānā, tādēļ daudzviet Zemes ziemeļu puslodē gaidāma kārtējā aukstā un sniegotā ziema, brīdina «WeatherBell Analytics» pārstāvis Džo Bastardi.

Tomēr Baltijas valstīs, Skandināvijā un arī Krievijas lielākajā daļā 2011.-2012.gada ziemas vidējā gaisa temperatūra prognozēta ap normu vai līdz diviem grādiem augstāka par normu. Arī Latvijai tiek prognozēta ziema ar ilggadējam vidējam rādītājam atbilstošu gaisa temperatūru. Pagājušās ziemas vidējā temperatūra Latvijā bija 2,2 grādus zemāka, bet 2009.-2010.gada ziema bija pat 2,7 grādus aukstāka par normu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

«WeatherBell Analytics» prognozē, ka auksta ziema gaidāma Ķīnā, un ziemas pirmajā pusē aukstuma viļņi un spēcīga snigšana trešo gadu pēc kārtas būs pārbaudījums arī Rietumeiropas un Ziemeļamerikas iedzīvotājiem. Zemai gaisa temperatūrai un sniegam skarot blīvi apdzīvotas teritorijas Āzijā, Eiropā un Ziemeļamerikā, iespējams jauns energoresursu sadārdzinājums.

Jāatzīmē, ka pirms gada Džo Bastardi nepareizi prognozēja, ka 2010.-2011.gada ziema Latvijā būs nedaudz siltāka un ar mazāku sniega daudzumu nekā parasti, lai gan prognoze par aukstuma viļņiem un stipru snigšanu Rietumeiropā, Ķīnā un ASV izrādījās pareiza. Pirms diviem gadiem speciālists pareizi prognozēja, ka 2009.-2010. gada ziema Latvijā būs auksta, bet viņš nebija paredzējis lielo sniega daudzumu. Savukārt vairāki Latvijas dabas vērotāji pirms aukstās ziemas paredzēja, ka tā būs silta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu