«Vienotība» vēlas atgriezties pie divpusējām sarunām ar ZRP

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Apvienību «Vienotība» neapmierina pašreizējais sarunu formāts par koalīcijas veidošanu, tādēļ tā nolēmusi aicināt Zatlera reformu partiju (ZRP) atsākt divpusējās sarunas un darbu ekspertu grupās.

«Vienotība» vēlas apspriešanā iesaistīt abu politisko spēku jaunās Saeimas frakcijas. To šodien pēc «Vienotības» valdes sēdes žurnālistiem teica apvienības priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Āboltiņa norādīja, ka vēlēšanu rezultāti ļauj uzskatīt, ka «Vienotība» un ZRP var veidot koalīcijas kodolu. Tāpēc rītdienas sarunās «Vienotība» vēlēšoties noskaidrot, vai ZRP to patiesi vēlas.

«Vienotības» priekšsēdētāja uzsvēra, ka ir ļoti būtiski, lai būtu plaša koalīcija, tāpēc ZRP piedāvās sarīkot abu politisko spēku jauno Saeimas frakciju tikšanos nākamās nedēļas sākumā, lai runātu par turpmāko darbu un iespējamiem koalīcijas modeļiem. Tas nepieciešams, jo tieši frakcijām būs jāpieņem dažādi lēmumi Saeimā, atzīmēja Āboltiņa.

«Ja nebūs atsaucības, piedāvāsim atgriezties pie divpusējām ekspertu darba grupām,» norādīja Āboltiņa, skaidrojot, ka pašreizējais modelis ar divām paralēlām ekspertu darba grupām esot nepilnīgs.

Āboltiņai esot skaidrs, ka koalīcijas kodols jāveido «Vienotībai» un ZRP, un viņa vēlētos zināt, kāpēc ZRP ir citi prioritāri partneri.

Šodien «Vienotības» valde arī nolēmusi premjeram Valdim Dombrovskim dot plašāku mandātu dalībai sarunās un lēmumu pieņemšanā, informēja Āboltiņa.

Dombrovskis skaidroja, ka saskatot ZRP kā tuvāko politisko spēku jaunajā Saeimā, tāpēc piedāvās divpusēju darbu ekspertu grupās. Tās varētu sākt strādāt pie programmatiskiem jautājumiem, kur nepieciešamas papildu diskusijas, piemēram, par nodokļu reformu un tautas vēlēta prezidenta institūciju. «Darbs ir jāsāk divpusējās darba grupās,» uzsvēra premjers.

Atbildot uz jautājumu, vai «Vienotība» ir apsvērusi iespēju palikt opozīcijā, Dombrovskis klāstīja, ka diskusijās var izskanēt dažādi viedokļi un versijas, bet liela daļa no tām ātri tiekot atmestas un nopietnā līmenī par to neesot runāts.

Savukārt, atbildot uz jautājumu par atsevišķu «Vienotības» politiķu kategoriski pausto nostāju saistībā ar atsevišķu partneru piesaistīšanu koalīcijai, Āboltiņa to skaidroja kā žurnālistu interpretāciju.

Kā ziņots, kopš svētdienas starp Saeimā iekļuvušajiem politiskajiem spēkiem notiek konsultācijas par koalīcijas veidošanu. Līdz šodienai jau notikuši vairāki sarunu raundi, un kā koalīcijas kodols iezīmējas ZRP un «Vienotība», kas turpina sarunas ar trešajiem iespējamiem partneriem - apvienību «Saskaņas centrs» (SC) un nacionālo apvienību «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK.

Pagaidām ne ZRP, ne «Vienotība» nav sniegusi nekādas oficiālas norādes, kurš būtu tīkamākais trešais partneris - SC vai VL-TB/LNNK. Tāpat tiek apgalvots, ka visu laiku sarunas notiekot par programmatiskām lietām, bet par ietekmes jomu un amatu sadali nav ticis runāts.

Sarunu gaitā jau parādījušās pirmās nesaskaņas, jo «Vienotība» paudusi neapmierinātību ar sarunu formātu, proti, ka tiek izveidotas divas paralēlas ekspertu darba grupas, kas darbosies ar dažādu viedokļu un partiju programmu saskaņošanu. Tāpat «Vienotībai» nepatika, ka ZRP otrdien divatā tikās ar SC.

ZRP un «Vienotība» otrdien vienojās par ekspertu grupu izveidošanu no abu politisko spēku pārstāvjiem. Eksperti darbotos trīs jautājumu blokos - ekonomikā un finansēs, tiesiskumā un drošībā, kā arī humanitārajā jomā saistībā ar sociālo jomu, izglītību un kultūru. Sākumā tika minēts, ka trešā iespējamā koalīcijas partnera pārstāvji šajās ekspertu darba grupās pagaidām netikšot piesaistīti.

Pēc tam ZRP norādīja, ka ekspertu darba grupās tiks iesaistīts gan SC, gan nacionālā apvienība. ZRP ierosināja, ka būs divas paralēlas grupas: ZRP, «Vienotība» un SC, kā arī ZRP, «Vienotība» un VL-TB/LNNK.

«Vienotība» par šādu ekspertu darba grupu izveidošanu pauda neapmierinātību, jo tas liekoties mulsinoši, neracionāli un nesaprotami.

Iespējams, ka eļļu ugunī vēl pielēja šodien notikusī ZRP un SC ekspertu tikšanās. Bijusi paredzēta arī ekspertu diskusija starp ZRP un nacionālo apvienību, bet to nav izdevies saskaņot. Savukārt «Vienotība», iebilstot pret šādu formātu, savus ekspertus darba grupām vēl nav deleģējusi.

ZRP un «Vienotības» sarunvedēju tikšanās paredzēta rīt, 23.septembrī, plkst.13 Saeimā pie parlamenta priekšsēdētājas biroja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu