Nobela prēmiju medicīnā piešķir trim zinātniekiem par atklājumiem imunoloģijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Nobela prēmija medicīnā piešķirta trim imunologiem un ģenētiķiem - Brūsam Boitleram no ASV, Žilam Hofmanam no Luksemburgas un Ralfam Steinmanam no Kanādas - par atklājumiem imunoloģijā.

«Šā gada Nobela prēmijas laureāti snieguši būtisku ieguldījumu mūsu izpratnē par imūnsistēmu, atklājot tās aktivācijas galvenos principus,» teikts Nobela prēmijas komitejas izdotajā paziņojumā.

Imunoloģijas pētījumiem ir būtiska nozīme jaunu medikamentu izstrādē, kā arī izpratnē par imunitātes traucējumiem, kā astma, reimatoīdais atrīts un Krona slimība.

«Viņu darbs ir pavēris jaunus ceļus infekciju, vēža un iekaisumu slimību ārstēšanā un novēršanā,» teikts paziņojumā.

Boitlers un Hofmans saņems pusi no 10 miljonu Zviedrijas kronu (759 000 latu) lielās prēmijas par receptoru proteīnu atklāšanu, kas aktivē ķermeņa imūnās atbildes pirmo soli.

Otru prēmijas pusi saņem Steinmans par dendrītisko šūnu atklāšanu, kas imūnsistēmai ļauj identificēt un uzbrukt svešiem mikroorganismiem.

Nobela prēmijas tiks pasniegtas 10.decembrī svinīgā ceremonijā Stokholmā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu