Kā darba devēji diskrimināciju iemācījušies maskēt

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Diskriminācija darba vietās joprojām ir aktuāla Latvijas realitāte, tomēr darba devēji iemanījušies to slēpt labāk. Joprojām ir sastopami diskriminējoši sludinājumi, kuros norādīti nepamatoti ierobežojumi darba pretendentam, visbiežāk attiecībā uz dzimumu un vecumu, portālu «Apollo» informēja Ruta Siliņa, tiesībsarga konsultante komunikācijas jautājumos. Sods par diskriminācijas aizlieguma pārkāpumu ir no simts līdz piecsimts latiem.

Lai apzinātu diskriminācijas izplatību nodarbinātības vidē Latvijā un strādājošo informētību par diskriminācijas veidiem un iespējamo rīcību savu tiesību aizsargāšanai, Tiesībsarga birojs sadarbībā ar Frīdriha Eberta Fondu veic pētījumu «Diskriminācija darba vietās». Pētījuma tehniskais veicējs ir pētījumu aģentūra «TNS Latvija», kas šī gada oktobrī ar telefonaptaujas palīdzību noskaidros Latvijas iedzīvotāju viedokli par diskriminācijas izplatību un iedzīvotāju attieksmi par šo jautājumu.

Darba meklētāji neapzināti mēdz norādīt par sevi informāciju, kas varētu tikt izmantota kā diskriminējošs apstāklis pret darbinieku. Piemēram, dzīves gājumā (CV) norādot ģimenes stāvokli, bērnu skaitu vai informāciju par veselību. Iedzīvotājiem arī jautās par, viņuprāt, darba devējam sniedzamās nepieciešamās informācijas apjomu un to, vai paši vai ģimenes locekļi darba vietā ir sastapušies ar nepamatoti atšķirīgu attieksmi no darba devēja vai kolēģu puses.
Meklējot darbiniekus, potenciālie darba devēji nereti norāda nepamatotas prasības, kas rada diskriminējošus ierobežojumus.

Daži sludinājumu teksti, kuros konstatējams nepamatots ierobežojums (saglabāta oriģinālā redakcija):

• Pēc dzimuma: «Meklējam administratoru - puisi. Alga sākot no 350 ls mēnesī. Darbs birojā ar papīriem un datoru», «Uzņēmums meklē noliktavas pārzini - komplektētāju (vīrieti)» vai «Aicinām darbā bārmeni - oficianti (sievieti)";
• Pēc vecuma: «Meklējam pārdevēju ziedu salonā (sievieti no 19-30 gadiem)» vai «Uzņēmums meklē tirdzniecības menedžeri, vecums līdz 35 gadiem";
• Citu apstākļu dēļ: «Zupu restorāni «Y» (nosaukums mainīts - red.) aicina darbā viesmīļus ar augstu atbildības sajūtu darbam t/p ALFA, Origo un Riga Plaza. Pretendentus ar darba laika ierobežojumiem (skola u.c.) lūdzam neatsaukties.» vai «Vairumtirdzniecības uzņēmums - pārtikas un nepārtikas produktu tirgotājs, meklē Biroja administratoru uz noteiktu laiku (1 gads), kurš/-a dzīvo Pārdaugavā».

Atšķirīga attieksme ne vienmēr ir diskriminācija. Diskriminācija ir nepamatoti atšķirīga attieksme rases, ādas krāsas, tautības, valodas, dzimuma, seksuālās orientācijas, sociālās izcelsmes, mantiskā vai ģimenes stāvokļa, invaliditātes, vecuma, reliģiskās piederības, politiskās pārliecības vai citu apstākļu dēļ.

Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikto sodu no simts līdz piecsimts latiem par diskriminācijas aizlieguma pārkāšanu uzliek Valsts darba inspekcija.

Saskaņā ar likumu tiesībsargam ir pienākums sekmēt vienlīdzīgas attieksmes ievērošanu un diskriminācijas novēršanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu