Nobela prēmiju fizikā saņem trīs pārnovu pētnieki

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Šā gada Nobela prēmija fizikā otrdien piešķirta diviem amerikāņu zinātniekiem - Zaulam Perlmateram un Ādamam Rīsam, kā arī austrāliešu pētniekam Braienam Šmitam par pārnovu jeb supernovu pētījumiem.

«Viņi pētījuši vairākus desmitus eksplodējošo zvaigžņu, kas tiek dēvētas par pārnovām, un atklājuši, ka visums izplešas ar pieaugošu ātrumu,» teikts Nobela prēmijas komitejas izplatītajā paziņojumā, piebilstot, ka zinātnieku atklājumi mainījuši cilvēces priekšstatus par visuma uzbūvi.

Apbalvotie zinātnieki pēta senas zvaigznes, kas savā bojāejas brīdī eksplodē, kļūstot par pārnovām.

Sev par lielu pārsteigumu, viņi atrada vairāk nekā 50 attālas pārnovas, kuru mirstošo zvaigžņu izstarotā gaisma bija vājāka nekā gaidīts.

Būtiskais pavērsiens izpratnē par visumu notika 1998.gadā, ka gan Perlmatera vadītā zinātnieku grupa, gan pētnieki, kuru darbu vadīja Šmits, līdzdarbojoties Rīsam, nonāca pie viena un tā paša satriecošā secinājuma, ka visuma izplešanās ātrums strauji pieaug.

Viņu darbs apstiprina Alberta Einšteina teoriju par kosmoloģisko konstanti.

Tiek uzskatīts, ka Visuma izplešanās paātrinājuma dzinējs varētu būt mistiska lieta, kas tiek saukta par tumšo enerģiju, kas veido trīs ceturtdaļas visuma.

Uzzinot par saņemto apbalvojumu, 44 gadus vecais Šmits sacīja, ka viņš jūtas aptuveni tāpat, kad dzima viņa bērni.

Telefona sarunā no Austrālijas ar Zviedrijas sabiedrisko televīziju SVT Šmits sacīja, ka «jūt vājumu ceļos, ir patiesi sajūsmināts un mazliet izbrīnīts par šo situāciju. Aizvadītā pusstunda bija diezgan satriecoša».

Viņš arī atcerējās, kā ar savu kolēģi Rīsu, šokēti par savu atklājumi, izmisīgi meklējuši kļūdas savos pētījumos un aprēķinos.

«Mēs drudžaini mēģinājām saprast, kur mēs esam pieļāvuši kļūdu. Mēs ar krietnu satraukumu savai komandai paziņojām, ka visuma izplešanās, kā izskatās, paātrinās. Mēs cerējām, ka visi pret mums būs jauki. Tā likās pārāk traka ideja, lai būtu patiesība. Mēs bijām mazliet nobijušies,» stāstīja Šmits.

Pusi no 10 miljonu Zviedrijas kronu (759 000 latu) vērtās prēmijas saņems Perlmaters, bet Šmits un Rīss saņems otru pusi.

Nobela prēmijas tiks pasniegtas svinīgā ceremonijā Stokholmā 10.decembrī - balvas fonda dibinātāja Alfrēda Nobela nāves 115.gadadienā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu