Latvijas sievietes nav informētas par endometriozi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kā liecina biedrības Progestīna klubs un pētījumu aģentūras TNS veiktais pētījums, endometrioze ir maz zināma ginekoloģiska slimība, lai gan lielākā daļa Latvijas sieviešu regulāri saskaras ar vienu vai vairākiem endometriozes simptomiem.

Pētījumā, kurā piedalījās 500 sievietes vecumā no 25 līdz 45 gadiem, tika noskaidrots, ka endometrioze ir maz zināma ginekoloģiska slimība, lai gan lielākā daļa sieviešu regulāri saskaras ar vienu vai vairākiem endometriozes simptomiem. Tā 52% sieviešu atzīst, ka nekad nav dzirdējušas par endometriozi, un tikai 13% aptaujāto sieviešu ir labi informētas par šo slimību.

Izplatītākie no endometriozes simptomiem sieviešu vidū (47%) ir sāpes pirms menstruācijām un menstruāciju laikā. 8% aptaujāto sieviešu ir sāpes dzimumakta laikā un pēc tā, savukārt 6% sieviešu atzinušas, ka viņām mēdz būt neregulāra un stipra asiņošana.

www.endometrioze.lv

Endometrioze sievietēm ir ļoti izplatīta slimība, kuras gadījumā endometrija dziedzeriem un stromai līdzīgi audi atrodas ārpus to normālās lokalizācijas vietas, respektīvi, dzemdes. Šie audi nonāk vai veidojas arī citos orgānos — vēdera dobumā, olnīcās, olvados, starp dzemdi un taisno zarnu, uz urīnpūšļa un dzemdes kakliņa, pat ārpus vēdera dobuma, piemēram, plaušās, nierēs, kur pārvēršas labdabīgos veidojumos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu