Portāls: ZRP šķeltnieki pieprasa divas ministrijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Aiz sešu Zatlera reformu partijas (ZRP) Saeimas deputātu lēmuma izstāties no partijas, par ko viņi paziņoja svētdien, stāv ekonomiskie grupējumi, kurus nav apmierinājusi panāktā vienošanās par ietekmes sfēru un amatu pārdali topošajā valdībā, liecina portāla «Pietiek.com» rīcībā esošā informācija.

Šķeltnieki, kas pāris stundas pēc «apvērsuma» ZRP rindās jau nodēvēti par «Olšteina reformu partiju», jo grupas priekšgalā ir deputāts Klāvs Olšteins, izvirzījuši prasību, ka atbalstīs Valda Dombrovska (V) valdības apstiprināšanu apmaiņā pret diviem ministru amatiem jaunajā valdībā, apstiprināja sarunās iesaistītie avoti.

Sarunās, kas notiek patlaban, piedalās šķeltnieki, kā arī ZRP un «Vienotības» vadība.

Pēc «Pietiek.com» rīcībā esošās informācijas, sešu no ZRP 11.Saeimā ievēlēto deputātu grupa - Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs - izvirza prasību jaunajā valdībā piedalīties ar diviem ministru amatiem. Runa ir par Iekšlietu ministriju un Satiksmes ministriju.

Šķeltnieki sarunās pieprasījuši satiksmes ministra amatam izvirzītā Aivja Roņa nomaiņu. Tāpat iebildes izskanējušas par iekšlietu ministra Riharda Kozlovska, izglītības ministra Roberta Ķīļa, ekonomikas ministra Daniela Pavļuta kandidatūrām.

ZRP šķeltnieki savu spēku grasās nodemonstrēt pirmdien, kad jaunievēlētā Saeima vēlēs prezidiju un 56 balsu koalīcijai varētu pietrūkt 6-7 balsis Valda Zatlera apstiprināšanai Saeimas priekšsēdētāja amatā.

Viens no aizkulišu spēlētājiem, kam varētu būt ietekme uz vairākiem no ZRP aizgājušajiem, ir apsardzes firmas «TM Security» īpašnieks Mārtiņš Tenbergs. Kā otrs uzņēmējs, kas ietekmējis «apvērsumu» ZRP, tiek saukts mežistrādes firmas «Pata AB» īpašnieks, ar «Vienotību» saistītais Uldis Mierkalns. Uz šiem uzņēmējiem, kas aizkulisēs piedalās neformālās sarunās, cenšoties ietekmēt ietekmes pārdali topošajā valdībā, informēti avoti «Pietiek.com» norādīja jau aizvadītās nedēļas sākumā. Tomēr ZRP kodols šķelšanās iespēju partijā turpināja noliegt līdz pat svētdienas pēcpusdienai, kad tas nāca kā pārsteigums.

Pēc «Pietiek.com» rīcībā esošās informācijas, bažās par Valda Dombrovska (V) valdības neapstiprināšanu šodien ar atsevišķiem ietekmīgiem uzņēmējiem, kas stāv aiz šī apvērsuma, bija tikušies daži «Vienotības» vadoši politiķi, cenšoties no tā atrunāt. Līdz šim politikas kuluāros runāts, ka «Vienotība» ir politiski ieinteresēta ZRP šķelšanā, bet situāciju mainīja apdraudējums Dombrovska valdības apstiprināšanai.

Starp sešiem no ZRP svētdien aizgājušajiem jaunajiem Saeimas deputātiem ir vismaz divi ar Tenbergu saistīti politiķi - firmas «TM Security» personāldaļas priekšnieks Rusiņš, kā arī Olšteins, kuram Tenbergs bija sniedzis palīdzību priekšvēlēšanu kampaņas laikā. Kāds ar Tenbergu saistīts avots «Pietiek.com» apgalvoja, ka viņš tieši nestāvot aiz apvērsuma ZRP, tomēr piedalās sarunās.

Pēdējās nedēļās Tenbergs vairakkārt manīts kopā ar «Saskaņas centra» (SC) līderi Nilu Ušakovu. Tomēr vismaz šobrīd nekas neliecina, ka aiz apvērsuma varētu stāvēt reāls mēģinājums izveidot valdību ar SC, raksta «Pietiek.com».

Vairāki avoti ZRP un «Vienotībā» norādījuši, ka viens no ietekmes centriem, kas stāv aiz apvērsuma ZRP, ir Mierkalns. Viņa firmā par juristu ne tik sen strādājis Olšteins, cita starpā atbildot par ofšorkompāniju apkalpošanu.

Mierkalns cieši saistīts arī ar «Vienotības» politiķiem Edgaru Jaunupu, Arti Kamparu, no «Jaunā laika» savulaik izslēgto Danu Titavu. Vairāki iepriekš minētie bieži redzēti vērojam sporta spēles Mierkalnam piederošajā privātajā ložā «Arēnā Rīga».

Savstarpēji saistīti ir arī Mierkalns un Tenbergs. Lai gan tas nav afišēts, «Pietiek.com» no informētiem avotiem zināms, ka «TM Security» sniedz apsardzes pakalpojumus Mierkalnam, kurš saskāries ar dzīvības draudiem, ņemot vērā biznesa vidi Krievijā, kur «Pata AB» uzsākusi darbību.

Tikmēr aģentūras LETA rīcībā nonākusi politikas aizkulisēs apspriesta informācija, ka patlaban, jaunajā politiskajā situācijā pēc ZRP sašķelšanās, partijas īsteno jaunus manevrus savu interešu aizstāvībai. Iespējams, ZRP zaudējusi iniciatīvu sarunās par nākamo koalīciju un vairākos apspriestajos variantos tiek vērtēta kā opozīcijas partija.

Proti, tiek apspriesta iespēja, ka no ZRP atšķelsies vēl pāris deputāti, kas ļaus izveidot koalīciju, kurā piedalītos SC ar 31 deputātu, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ar 13 deputātiem un neatkarīgā deputātu grupa ar astoņiem deputātiem (patlaban no ZRP atšķēlušies seši tautas kalpi).

Šāda iespēja neapmierina «Vienotību», kas patlaban konsultējoties par iespēju izveidot valdību kopā ar nacionālo apvienību, neatkarīgo deputātu grupu un ZZS.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu