Prezidents: esošais koalīcijas modelis trīs gadus nenostrādās

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Esošais koalīcijas modelis, kuru bija paredzēts veidot no Zatlera Reformu partijas (ZRP), «Vienotības» un Nacionālās apvienības, bet kuras izveide sašķobījusies pēc sešu deputātu atšķelšanās no ZRP, trīs gadus nenostrādās un partijām jāturpina runāt par koalīcijas veidošanu, pirmdien intervijā «Latvijas Radio» sacīja prezidents Andris Bērziņš.

Pēc prezidenta teiktā, partijām būs jāatkāpjas no noteiktajām «sarkanajām līnijām», kuru ietvaros ar citām partijām tie nesadarbojas, lai izveidotu koalīciju.

«Par triju gadu strādāšanu, tur nevar runāt,» sacīja Bērziņš.

«Ja ir 50 balsis, tad tur pirmkārt jau nav vairākuma un paredzēt šajā te situācijā, kā rīkosies šie seši, un ja tikai vien seši vēl, tas ir praktiski neprognozējami,» Bērziņš komentēja izveidojušos situāciju pēc tam, kad no ZRP atdalījušis sešu deputātu dēļ jaunajai koalīcijai tikai 50 balsis.

Bērziņš sacīja, ka partijām vēl jāturpina strādāt pie jaunas koalīcijas izveides, taču sarunas nebūtu jāsāk no nulles.

«Jārunā ir droši, ka šīs te sarkanas līnijas [..] tas nav loģiski. Sākumā tādas uzlikt un tad secināt, ka žogs ir par šauru, lai varētu panākt to uzstādījumu, savu mērķi. Tāda situācija šobrīd ir izveidojusies,» sacīja Bērziņš.

Viņš arī atzina, ka premjera kandidāts - esošais premjers Valdis Dombrovskis - ir izkristalizējies diezgan skaidri, taču šobrīd partijām jāturpina sarunas par koalīcijas izveidi.

«Katrā gadījumā, lai valdība būtu dzīvotspējīga, tai jābūt vairākuma atbalstam. Tur nevar būt runa par mazākumu, tur arī jāizdara secinājumi, kādā veidā to vairākumu dabūt,» sacīja Bērziņš.

Viņš uzsvēra, ka rīcībspējīga valdība jāizveido jau tuvākajā laikā, jo ir jāapstiprina 2012.gada budžets un Latvijai ir veiksmīgi jānoslēdz starptautiskā aizdevuma programma.

Jau vēstīts, ka jaunās valdības liktenis ir neskaidrs pēc sešu deputātu svētdien pieņemtā lēmuma izstāties no Zatlera Reformu partijas (ZRP), kas tādējādi jaunajai koalīcijai nodrošina tikai 50 balsis Saeimā.

Seši deputāti - Klāvs Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs - svētdien izplatījuši paziņojumu, kurā norāda, ka nolēmuši izstāties no ZRP nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ, vienlaikus gan solot atbalstīt premjera Valda Dombrovska jauno valdību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu