Parakstīta jauna vienošanās par koalīciju, iesaistot arī ZRP šķeltniekus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Šodien Zatlera reformu partija (ZRP), «Vienotība», nacionālā apvienība «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) parakstīja jaunu vienošanos par koalīciju, precizējot atbildības jomu sadalījumu starp politiskajiem spēkiem un iesaistot valdības veidošanā arī ZRP šķeltniekus.

Seši no ZRP izstājušies deputāti slēgs sadarbības līgumu ar ZRP, lai nodrošinātu normālu koalīcijas darbu, teica premjers un koalīcijas sarunu vadītājs Valdis Dombrovskis (V).

Dombrovskis norādīja, ka šodien turpinās sarunas par koalīcijas veidošanu, panākta vienošanās par precizētu atbildības jomu sadali, kuru parakstījušas visas iesaistītās puses.

Jaunā vienošanās paredz, ka par Satiksmes ministriju (SM) un par Saeimas priekšsēdētāju atbildību uzņemsies «Vienotība» kopā ar ZRP šķeltniekiem.

Dombrovskis atzīmēja, ka satiksmes ministra amata kandidāts netiks mainīts. Iepriekš šim amatam neoficiāli tika minēts Aivis Ronis.

Šķeltnieku grupas līderis Klāvs Olšteins norādīja, ka šai deputātu grupai neesot primāri iegūt kādus amatus valdībā un, piekrītot parakstīt šādu dokumentu, ar savu rīcību viņi skaidri definējuši, ka atbalsta valdību un Dombrovski kā premjeru. Olšteins uzsvēra, ka šie deputāti joprojām atbalsta ZRP programmā iekļautās vērtības, bet viņi strādās Saeimā kā neatkarīgi deputāti.

Olšteins solīja, ka šo deputātu darbs būs prognozējams un saprotams.

Olšteins arī pastāstīja, ka viņš un pārējie atšķēlušies deputāti atbalsta satiksmes ministra amatā Aivi Ronu, kā arī viņi atbalsta ZRP pārziņā esošo ekonomikas ministra amata kandidātu Danielu Pavļutu.

Olšteins atzina, ka viņi vēlējušies virzīt ekonomikas ministra amatam Klāvu Vasku, bet, tā kā ZRP jau attiekušies no Saeimas priekšsēdētāja amata, ZRP atbildības ministri vairs «aiztikti netiek».

Olšteins arī norādīja, ka neesot iebildumu pret ZRP iekšlietu ministra amata kandidātu Rihardu Kozlovski.

Savukārt ZRP līderis Valdis Zatlers, taujāts, vai viņam nebūs grūti sadarboties ar viņa veidotās partijas šķeltniekiem, norādīja, ka šī mēneša laikā ir izveidota viena no profesionālākajām valdībām, kāda ir bijusi, un ir ļoti būtiski, lai tā sāktu darbu.

VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars atzina, ka koalīcijas veidošanas process ir ļoti trausls un to tagad izdevies izveidot kā caur adatas aci, bet VL-TB/LNNK darbojas konstruktīvi un cenšas panākt stabilitāti.

Jau ziņots, ka no ZRP izstājās Klāvs Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs.

Bez ZRP šķeltniekiem koalīcijai ir 50 balsis, bet viņu atbalsts nodrošinātu valdībai 56 balsu atbalstu Saeimā.

Tomēr pirmdien parlamentā notikušais balsojums par ZRP virzīto Saeimas priekšsēdētāja amata kandidātu Valdi Zatleru apliecināja, ka šādai koalīcijai ir nopietns pamats bažām par iespēju nodrošināt Saeimā vairākumu. Lai arī koalīciju veidojošās partijas bija solījušas atbalstīt Zatleru Saeimas priekšsēdētāja amatā, tomēr divās balsošanās kārtās viņš ievēlēts netika. Otrajā kārtā par viņu nobalsoja tikai 45 deputāti, pret balsoja 51 tautas kalps, bet pārējie biļeteni bija sabojāti un atzīti par nederīgiem.

Otrdien par Saeimas priekšsēdētāju tika ievēlēta «Vienotības» līdere Solvita Āboltiņa, tomēr arī viņa saņēma tikai 51 deputāta atbalstu.

Kā ziņots, jaunā koalīcija iepriekš, 14.oktobrī, vienojās par atbildības sfēru sadali valdībā.

Saskaņā ar iepriekšējo vienošanos ZRP tiks Izglītības un zinātnes ministrija, kurai papildus tiks tāda funkcija kā sabiedrības integrācija uz latviešu valodas pamata, kuru pārņems no Kultūras ministrijas. ZRP tiks arī Iekšlietu ministrija, Ārlietu ministrija, Ekonomikas ministrija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

«Vienotībai» būs premjera amats, Finanšu ministrija, Labklājības ministrija, Aizsardzības ministrija, Zemkopības ministrija un Veselības ministrija.

Savukārt nacionālajai apvienībai «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) būs Kultūras ministrija, kurai tiks saglabāta nacionālās identitātes politika, Tieslietu ministrija, kā arī parlamentāro sekretāru amati VARAM un Veselības ministrijā.

14.oktobrī tika panākta vienošanās, ka satiksmes ministrs būs bezpartejisks un par ministriju solidāru atbildību uzņemsies ZRP un «Vienotība». Taču šodien parakstītā jaunā vienošanās paredz, ka par šo ministriju atbildību uzņemsies «Vienotība» un ZRP šķeltnieki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu