Vai tava bērna alergologam un pulmonologam ir sertifikāts?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Mājas lapā [s:39693] ir pieejama informācija par Latvijas sertificēto bērnu alergologu un pulmonologu prakses vietām – lai vecākiem sniegtu pēc iespējas aptverošāku informāciju par konkrētajiem ārstiem, lai izvairītos no ilgās gaidīšanas rindā un lai nepieciešamības gadījumā ātri varētu atrast vajadzīgā ārsta koordinātes. Ir apkopota informācija par prakses vietām visā Latvijā – adreses, tālruņi, kā arī praktizējošo speciālistu fotogrāfijas.

www.bernsklepo.lv

Ja bērnam ir jāklepo pēc skriešanas, raudāšanas vai pat smiešanās, viņam varētu būt astma. Astmai ir raksturīga klepošana naktīs un agrās rīta stundās – slimība saasinās tieši naktī. Astmas pirmā pazīme visbiežāk ir klepus.

Astma ir pastāvīgs elpceļu iekaisums. Iekaisuma rezultātā bērna elpceļi pietūkst un kļūst ļoti jūtīgi. Tie pastiprināti reaģē uz parastām apkārtesošām lietām: putekļiem, tabakas dūmiem, dzīvnieku spalvām u.c. Bērns klepo, smagi elpo, viņam spiež krūšu apvidū. Smagākos gadījumos tas var izraisīt bīstamu elpas trūkumu.

Ja ir aizdomas par sava bērna veselību, nedrīkst gaidīt līdz parādās klepus vai sēkšana – nekavējoties jāvēršas pie ārsta. Ielaista slimība ir ne vien grūtāk ārstējama, bet var arī aizkavēt bērna attīstību.

Steidzami jāmeklē palīdzība, ja bērnam ir kāda no minētajām pazīmēm:

• Sēkšana, klepus un elpas trūkums nerimstas pat pēc «glābjošo» medikamentu lietošanas (jāņem vērā, ka paiet 5-10 minūtes līdz medikamenti iedarbojas pilnībā).
• Pie katras ieelpas bērna kakls dziļi ieraujas.
• Bērnam ir jācīnās par katru elpas vilcienu.
Ja bērna lūpas vai pirkstu gali ir pelēki vai zili, nekavējoties jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Lai gan astmu pagaidām nav iespējams pilnībā izārstēt, ir iespējama veiksmīga tās kontrole. Pašlaik ir pieejami mūsdienīgi medikamenti astmas ārstēšanai, kas nesatur hormonus. Ārstējot astmu ar nehormonāliem pretiekaisuma medikamentiem, iespējams novērst elpceļu iekaisuma rašanos, efektīvi mazināt slodzes astmas simptomus un nodrošināt labu astmas kontroli.
Ja rodas kaut vai tikai aizdomas par bērna veselības stāvokli, jāmeklē speciālista padoms, negaidot pirmos simptomus.

www.bernsklepo.lv


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu