Kreituse: līdzīgas grūtības koalīcijas veidošanā kā patlaban bija 6.Saeimai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Līdzīgas grūtības koalīcijas veidošanā kā patlaban bija 6.Saeimai, aģentūrai LETA stāstīja Rīgas Stradiņa universitātes profesore Ilga Kreituse un 6.Saeimas pirmā priekšsēdētāja.

«Tolaik mani par Saeimas priekšsēdētāju, tiesa, ar nelielu balsu pārsvaru, ievēlēja jau pirmajā balsojumā, taču ar koalīcijas veidošanu bija ļoti līdzīga situācija - divi neapstiprināti Ministru prezidenti - toreizējās partijas «Tēvzemei un Brīvībai» priekšsēdētājs Māris Grīnblats tika nominēts šim amatam tikai tādēļ, lai nenosauktu toreizējās Demokrātiskās partijas «Saimnieks» līdzpriekšsēdētāju Ziedoni Čeveru. Manuprāt, eksprezidentam Guntim Ulmanim bija skaidrs, ka viņu neapstiprinās. Valdība tika virzīta uz Saeimu, bet valdībā esošie spēki aiz muguras klusi smīkņāja par to,» stāstīja Kreituse.

Otru 6.Saeimas valdību mēģināja veidot Čevers, kurš bija pārliecināts, ka savāks balsu vairākumu, taču arī viņam bija «trauslais vairākums», proti tikai divi cilvēki, kurus nakts laikā zināmās sarunās pārliecināja nebalsot par Čevera valdību.

«Balsojums par Čeveru bija 50 pret 50. Tā pagaidām bijusi vienīgā reize Latvijas vēsturē, ka divreiz bija neizšķirts balsojums, kādēļ netika pieņemts lēmums. Iespējams, no šīs situācijas ir mācījies Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš nepaļaujas uz sešu Zatlera reformu partiju (ZRP) pametušo cilvēku atbalstu koalīcijai,» pieļāva Kreituse.

Pēc divu Ministru prezidenta amata kandidātu neapstiprināšanas pagāja vēl kāds mēnesis, un tad nāca «tautas glābējs», bezpartejiskais premjers Andris Šķēle. «Tas, kas no tā iznāca tālāk, visi zinām. Pašlaik atkārtojas tāda pati krīzes situācija, tolaik vēlēšanu uzvarētājam bija tikai 18 balsis un pārējām partijām bija ļoti līdzīgs mandātu skaits. Tagad vienai partijai, proti, partiju apvienībai «Saskaņas centrs», ir liels mandātu skaits, bet pārējām partijām ir gandrīz vienāds mandātu skaits. Taču partija ar lielāko mandātu skaitu ir nonākusi «autsaideros»,» analizēja politoloģe.

Kā LETA jau ziņoja, jaunveidojamās koalīcijas premjera amata kandidātam Valdim Dombrovskim (V) šodien pēc tikšanās ar prezidentu Bērziņu radies iespaids, ka lielā mērā ir kliedētas prezidenta iepriekš paustās bažas par sešu no ZRP atšķēlušos deputātu uzticamību.

Tikšanās laikā pārrunāts patlaban izveidotais koalīcijas piedāvājums - «Vienotība», ZRP un nacionālā apvienība, kā arī seši šķeltnieki, ar kuriem slēgs sadarbības līgumu. Premjers norādīja, ka Valsts prezidentam doti papildu apliecinājumi no šiem sešiem deputātiem, ka minētais 56 deputātu koalīcijas modelis ir dzīvotspējīgs.

Dombrovskis atzina, ka iepriekš jaunveidojamā koalīcija izskatījusi iespēju rast risinājumu un pieaicināt zemkopības ministra amatam Jāni Dūklavu (ZZS) kā bezpartejisku kandidātu, bet ZRP «sarkanās līnijas» esot bijušas acīmredzami tik lielas un plašas, ka tas nav bijis iespējams.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu