VL-TB/LNNK tomēr nolēmusi tieslietu ministra amatam virzīt Gaidi Bērziņu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) nolēmusi topošajā premjera Valda Dombrovska (V) jaunajā valdībā tieslietu ministra amatam tomēr virzīt Gaidi Bērziņu, nevis Jāni Bordānu, kā bija paredzēts iepriekš, aģentūrai LETA pastāstīja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Savukārt kultūras ministra amatam, kā iepriekš jau vēstīts, tiks virzīta bijusī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētāja Žaneta Jaunzeme-Grende, norādīja Dzintars.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš pēc tikšanās ar jaunās koalīcijas pārstāvjiem šodien nolēma premjera amatam izvirzīt pašreizējo Ministru prezidentu Dombrovski. Pašreizējo koalīcijas modeli veido 56 deputāti no Zatlera reformu partijas (ZRP), «Vienotības», VL-TB/LNNK un sešiem ZRP šķeltniekiem.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, sanāksmē pie prezidenta bijušas diskusijas par četriem iespējamajiem ministru kandidātiem. Visvairāk iebildumu un diskusiju bijis pret ZRP izvirzīto kandidātu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra (VARAM) amatam Edmundu Sprūdžu un ZRP kandidātu izglītības un zinātnes ministra amatam Robertu Ķīli. Sprūdžam esot pārmesta jaunība un pieredzes trūkums, savukārt Ķīli nevēloties ministra amatā redzēt augstskolu vadītāji, kurus neapmierina plānotās reformas.

Tomēr Sprūdžs aģentūrai LETA norādīja, ka bijuši argumenti arī par labu viņa kandidatūrai un viņš domājot, ka varēs ieņemt šo amatu.

Pēc Sprūdža teiktā, ZRP pagaidām neplānojot mainīt savus piedāvātos ministru amatu kandidātus. Arī «Vienotības» pārstāvji aģentūrai LETA apliecināja, ka pagaidām neesot nopietna pamata domāt par izmaiņām iepriekš neoficiāli minētājā «Vienotības» ministru amatu kandidātu piedāvājumā.

Šonedēļ parakstītā vienošanās starp koalīcijas partneriem par atbildības jomu sadali paredz, ka «Vienotībai» tiks premjera un Saeimas priekšsēdētāja amati, kā arī piecas ministrijas. Piecas ministrijas būs arī ZRP pārziņā, bet VL-TB/LNNK tiks pie diviem ministru amatiem.

Plānots, ka Satiksmes ministriju pārraudzīs «Vienotība» kopā ar ZRP šķeltniekiem. Kā satiksmes ministra amata kandidāts minēts bezpartejiskais Aivis Ronis, kurš pirms kāda laika bija ārlietu ministrs.

Ja Dombrovska jaunā valdība tiks apstiprināta, ZRP tiks Izglītības un zinātnes ministrija, kurai papildus tiks tāda funkcija kā sabiedrības integrācija uz latviešu valodas pamata, kuru pārņems no Kultūras ministrijas. ZRP tiks arī Iekšlietu ministrija, Ārlietu ministrija, Ekonomikas ministrija un VARAM.

Izglītības ministra amatu varētu ieņemt Roberts Ķīlis, iekšlietu ministra - Rihards Kozlovskis, ārlietu ministra - Edgars Rinkēvičs. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju varētu vadīt Sprūdžs, bet ekonomikas ministra amatu varētu ieņemt «Swedbank» Korporatīvo attiecību pārvaldes vadītājs Daniels Pavļuts.

«Vienotībai» varētu tikt Finanšu ministrija, Labklājības ministrija, Aizsardzības ministrija, Zemkopības ministrija un Veselības ministrija.

Finanšu ministra amatu varētu saglabāt Andris Vilks, labklājības ministra amatu varētu ieņemt Ilze Viņķele, aizsardzības ministra amatu saglabāt Artis Pabriks, veselības ministra amatu ieņemt Ingrīda Circene, bet zemkopības ministra amatu - Laimdota Straujuma.

VL-TB/LNNK varētu savā pārziņā iegūt Kultūras ministriju un Tieslietu ministriju, kā arī vairākus citus amatus ārpus valdības.

Koalīcijas partneri vienojušies pie Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas izveidot Valstiskās audzināšanas apakškomisiju, ko vadīs nacionālās apvienības pārstāvis. Partneri vienojās arī Pilsonības likuma izpildes komisiju pārveidot par Sabiedrības saliedētības komisiju, un nekavējoties paredzēts sabiedrības saliedētības funkciju nodot šai komisijai, kā arī komisijas vadību nodot nacionālās apvienības pārstāvim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu