Siguldā atklāj ūdensdzemdību zāli ar dzemdību vannu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas rajona slimnīcā Siguldā, paplašinot pakalpojumu klāstu, atklāta ūdensdzemdību zāle ar Latvijā pirmo profesionālo sertificēto dzemdību vannu. Slimnīcas vadība uzskata, ka ūdensdzemdības Siguldā nākotnē kļūs par tikpat eksportspējīgu pakalpojumu kā bariatriskā ķirurģija šobrīd, portālu «Apollo» informēja Dace Zandfelde, komunikācijas aģentūras «Communicatio» pārstāve.

«Ūdensdzemdību zāle ir loģisks solis slimnīcas attīstībā,» stāsta Valdis Siļķe, Rīgas rajona slimnīcas galvenais ārsts. «Kad 2009.gadā, saistībā ar veselības aprūpes reformu, valsts pārtrauca dzemdību apmaksu, mums bija izvēle - dzemdību nodaļu slēgt vai to attīstīt, piedāvājot pacientiem pakalpojumus augstā kvalitātē par maksu. Mēs izvēlējāmies turpināt darbu maksas pakalpojumu režīmā. Pacientu skaits, protams, samazinājās, tomēr saglabājās pietiekami augsts: 2010.gadā slimnīcā maksas dzemdībās pasaulē nāca 207 mazuļi. Šā gada vasarā, pateicoties gan iedzīvotāju un Siguldas novada domes aktivitātei, gan Veselības ministrijas vadošo darbinieku izpratnei, Rīgas rajona slimnīcā atkal tika atjaunotas valsts apmaksātas fizioloģiskās dzemdības».

Šobrīd Rīgas rajona slimnīcas dzemdību nodaļā ir vidēji 40 dzemdības mēnesī. Dzemdību procesā piedalās vecmāte, ārsts - ginekologs, pediatrs. Slimnīcai ir sadarbības līgumi ar lielāko daļu no Latvijā vadošajām privāti praktizējošajām vecmātēm.

Rīgas rajona slimnīcas Ūdensdzemdību zālē uzstādīta Šveices medicīnas aprīkojuma firmas «Topol» dzemdību vanna «Generosa». «Līdz šim dzemdības ūdenī Latvijā pārsvarā notika pielāgotās vannās un dažādos baseiniņos. Tagad Siguldā būs pirmā Latvijā profesionālā sertificētā dzemdību vanna,» stāsta Valdis Siļķe. «Tas ir atbilstoši mūsu izvēlētajai stratēģijai - piedāvāt pacientiem augstas kvalitātes pakalpojumus. Iegādes procesā mēs izskatījām arī angļu, vācu, itāļu, dāņu un somu vannas, tomēr finālā nolēmām palikt pie šīs šveiciešu vannas, jo šī funkcionāli ir vispārliecinošākā. Turklāt šī vanna ir sertificēta, » skaidro Valdis Siļķe. «Nākošā gadā plānojam ne mazāk kā 500 dzemdības no kurām ap 10% varētu būt ūdenī. Ieguldījumiem būtu jāatmaksājas piecos gados.«

Vanna «Generosa» ir sertificēta atbilstoši klientu orientētajam kvalitātes vadības sistēmu standartam ISO 9001:2000 un arodveselības un darba drošības pārvaldības sistēmas standarta OHSAS 18001:1999 prasībām.

Vanna ir unikāla ar to, ka tās izstrādē piedalījušies akušieri, nodrošinot pieeju «no prakses praksei": izmantoti jaunākie pētījumi par ūdensdzemdībām un ergonomiku. Rezultātā dizains, vannas dibena relfejs un visu palīgelementu kopums veidots koordinēti, nodrošinot maksimālu komfortu dzemdētājai un kvalitatīvus darba apstākļus mediķiem. Pacientēm īpašas priekšrocības nodrošina drošā, iebūvētā iekāpšanas konstrukcija; ergonomiskā sēdvieta, kas dzemdētājai ļauj gan ērti sēdēt, gan brīvi kustēties dažādās dzemdību pozās, gan vannas dibena reljefā iestrādātā telpa dzemdību ceļiem un bērnam, kā arī iespējas pielietot citas akušieru praksē pārbaudītas metodes, piemēram, liānu.

«Silta ūdens terapeitiskās īpašības ir zināmas jau gadsimtiem ilgi. Arī vannas un dušas dzemdību procesā ir izmantotas jau daudzus gadus. Tomēr pēdējo 20 gadu laikā dzemdēšana, iegremdējoties ūdenī, ir radījusi lielu interesi daudzās pasaules valstīs, tostarp Latvijā,» stāsta Valda Tamane, Rīgas rajona slimnīcas vecmāte, kura dzemdības pieņem jau 28 gadus, no tiem pēdējos piecus - ūdenī.

«Tā, protams, ir absolūta sievietes izvēle - dzemdēt uz sauszemes, ūdens procedūras izmantojot vien relaksācijai, vai dzemdēt vannā. Sievietes un viņu fizioloģija ir dažādas, un līdz ar to tikpat dažādas ir arī dzemdības. Tāpēc īsta profesionāla dzemdību vanna, protams, ir milzīgs ieguvums, kā dzemdētājām, tā vecmātēm: jo plašākas iespējas piedāvā aprīkojums, jo plašākas iespējas sievietei atrast savu pozu un vecmātei fiziski vieglāk sekot līdzi dzemdību norisei. Tas sekmē gan komfortu, gan drošību,» skaidro Valda Tamane.

Pasaulē saistībā ar dzemdībām ūdenī joprojām aktīvi tiek veikti dažādi pētījumi, izstrādājot ieteikumus kā dzemdētājām, tā mediķiem. Dažādos klīniskos pētījumos secināts, ka ūdensdzemdības atvieglo mātes mobilitāti, ļaujot vieglāk ieņemt jebkuru - tobrīd ērtāko - pozīciju; paātrina dzemdību tempu; samazina asinsspiedienu; mātei rada lielāku kontroles pār procesiem sajūtu; būtiski atvieglo sāpes; veicina relaksāciju; taupa mātes enerģiju; samazina vajadzību pēc atsāpināšanas medikamentiem; aizsargā māti no emocionālas iejaukšanās, nodrošinot viņai privātu emocionālo telpu; samazina starpenes plīsumus; samazina ķeizargrieziena nepieciešamības riskus; ūdenī dzemdējušās mātes procesu vērtē pozitīvi, parasti norādot, ka atkārtotās dzemdībās atkal vēlētos ūdensdzemdības; process ir ļoti atkarīgs no vecmātes; veicina vieglākas dzemdības mātei un maigāku pasaulē nākšanu bērnam.

«Tomēr jāatceras, ka ne visos gadījumos sievietes veselība ļauj dzemdēt ūdenī. Arī tad, ja bērniņš guļ tūpļa guļā, dzemdēt ūdenī nebūtu vēlams. Gan mātei, gan bērnam ir jābūt fizioloģiski veseliem,» uzsver Valda Tamane.

Rīgas rajona slimnīca - vēsturiski kā Siguldas slimnīca - izveidota 1950.gadā, kad «Villa Lakstīgala» no sanatorijas tika pārveidota par slimnīcu. Vēlāk tā kļuva par Rīgas rajona slimnīcu. SIA «Rīgas rajona slimnīca» dibināta 2004.gadā. 2009.gadā pašvaldību reformas rezultātā Rīgas rajona pašvaldība 100% slimnīcas kapitāla daļas nodeva Siguldas novada pašvaldībai, kura ir slimnīcas vienīgais īpašnieks. Kopš 2009.gada septembra, mainoties valsts apmaksāto pakalpojumu struktūrai un apjomam, slimnīca pārprofilējās pārsvarā uz plānveida veselības aprūpes pakalpojumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu