Aicina ziedot speciālai grāmatai bērniem, kas slimo ar celiakiju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Biedrība «Dzīve bez glutēna» portālā Ziedot.lv vāc līdzekļus, lai izdotu speciālo grāmatu bērniem, kas slimo ar celiakiju, informēja biedrības pārstāve Irina Rubinčika.

Latvijā 1500 bērniem vecumā no diviem līdz 18 gadiem ir uzstādīta diagnoze - celiakija, kas ir hroniska gremošanas sistēmas disfunkcija un glutēna nepanesamība. Glutēns ir rudzu, kviešu un miežu proteīni graudaugos. Ēdienkartē to izmanto dabiskajā formā, piemēram, kviešu un rudzu milti maizes cepšanai, gan arī kā piedevu ēdienu ražošanas procesos, jo glutēns ir laba saistviela. Celiakija ir slimība, kas izpaužas kā zarnu iekaisums, uzturā lietojot glutēnu saturošus produktus.

Lai saglabātu labu veselību un nesaslimtu ar citām slimībām, ar celiakiju slimiem bērniem ir jāievēro stingra bezglutēna diēta, kas faktiski nav iespējams nespecializētajās mācību iestādēs.

Taču veselības saglabāšanai ir arī otra puse. Izvairīšanās no maizes un citu miltu produktu ēšanas izslēdz šādu bērnu un viņu ģimeni no sociālās dzīves, jo nav iespējams ēst ārpus mājām, vai arī ciemos ejot, jāņem līdzi sava pārtika. Pat miligrams glutēna var izsaukt autoimūno reakciju, kuras dēļ zarnu bārkstiņas sāks atrofēties. Lai lieku reizi nekārdinātu bērnu ar aizliegtajiem gardumiem, vecāki nekad neies kopā ar viņu konditorejā vai kafejnīcā, kur pagatavotais stipri smaržo.

Šie bērni dzīvo zem mūžīgā aizlieguma ēst desmitiem ikdienas produktu. Viņi to slēpj, jo baidās ne tikai par to runāt, bet arī no tā ka viņus vienaudži izsmies un nesapratīs, neaicinās uz draugu, klasesbiedru organizētajiem saviesīgiem pasākumiem, Ziemassvētku pasākumiem, dzimšanas dienām.

Lai palīdzētu šiem bērniem izprast šīs slimības būtību un nopietnību, pieņemt to, ka tas ir uz mūžu, kā arī veicināt šo bērnu pašapziņu, saskaroties ar citiem bērniem, ir radīta pasaka «Planētas Celiakija noslēpums», kur galvenie varoņi Toms un Maksis iepazīstina bērnus ar viņu slimību viņiem saprotamā veidā. Pasakas mērķis ir sniegt atbalstu un mierinājumu bērniem, kuri bieži jūtas atstumti savas slimības dēļ.

Lai uzdāvinātu grāmatu visiem ar celiakiju slimajiem Latvijas bērniem vecumā no 2 līdz 18 gadiem, ir nepieciešami 1380 latu.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu