Imitētās Marsa misijas astronauti pēc pusotra gada izkāpuši no kapsulas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Seši brīvprātīgie no Eiropas, Krievijas un Ķīnas, kuri gandrīz pirms pusotra gada tika ieslēgti izolētā modulī, lai pārbaudītu psiholoģisko ietekmi, kādu uz tās dalībniekiem radītu došanās uz Marsu, piektdien izlaisti brīvībā.

Jau ziņots, ka itālietis, francūzis, trīs krievi un ķīnietis uz 520 dienām tika ieslēgti kādā Maskavas zinātniskās pētniecības institūtā izolētā modulī.

Tāpat kā reālā misijā uz Marsu, apkalpei bija jāiztiek ar ierobežotām pārtikas devām, un viņu vienīgie sakari ar ārpasauli bija elektroniskais pasts. Astronauti neatradās bezsvara stāvoklī, bet pavadīja savu laiku šauros apstākļos, kas ierobežoja kustību spējas.

Eksperimenta «Mars-500» mērķis bija precīzi imitēt Marsa misijas grafiku - 250 dienas ceļojumam uz Marsu, 30 dienas uz planētas virsmas un 240 dienas atpakaļceļam.

Piektdien zinātnieki pārlauza zīmogu un atvēra kapsulas durvis. Visi eksperimenta dalībnieki iznāca laukā sveiki un veseli, ziņoja Krievijas televīzija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu