Zatlers anonīmi publiskotā audioierakstā paredz valdības krišanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Kāda anonīma «labvēļa» publiskotā audioierakstā Zatlera reformu partijas (ZRP) līderis eksprezidents Valdis Zatlers paredz, ka kopā ar nacionālo apvienību «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) veidotā valdība varētu krist nākamā gada martā, savukārt jau maijā valdība tiktu veidota ar patlaban opozīcijā esošo «Saskaņas centru» (SC).

ZRP ieraksta autentiskumu nenoliedz, uzsverot, ka tās bijušas vien partijas iekšējās debates, nevis rīcības plānošana.

Publiskotā uzrunas fragmenta iesākumā Zatlers uzsver, ka «mums ir uzdevums izveidot valdību», kam esot iespējami divi scenāriji, «jums patīk tas vai nepatīk». «Pirmais scenārijs ir tāds, ka mums ir nacionāļu valdība, kura krīt martā, un kā alternatīva mums pēc tam ir valdība ar «Saskaņu» maijā,» sacījis Zatlers.

Atbildot uz jautājumu, kāpēc šai valdībai būtu jākrīt, Zatlers atbildējis: «Esiet droši!» Politiķis paudis viedokli, ka Latvijas valdības krišana notikšot uz Krievijas prezidenta vēlēšanu fona, proti, Krievijas prezidenta vēlēšanām sekošot krievu nacionālais pacēlums, kas tiks kurināts. «Būs vajadzīgs ārējais ienaidnieks. Nav nekas labāks kā maza fašistiska valdība, kaimiņu valdība. Esam reāli. Jā, jā, nebaidieties, nokritīs. Tā kā mēs viņu tagad taisām, nokritīs,» sacījis politiķis.

Kā otru scenāriju Zatlers apskata lielāku koalīciju ar SC. Ja tā nepildītu solījumus, kas doti, tā tiktu gāzta. «Mēs šo valdību gāžam tāpēc, ka mēs nevaram atļauties pildīt solījumus,» scenārijus iezīmējis Zatlers.

ZRP pārstāve Daiga Holma aģentūrai LETA skaidroja, ka audioierakstā dzirdamā runa ir no tolaik topošās ZRP frakcijas iekšējās apspriedes, krietnu nedēļu pirms 11.Saeimas pirmās sēdes. Sanāksmē tikusi modelēta un apspriesta tālākā notikumu gaita valdības veidošanā.

«Tajā nekādas konkrētas rīcības netiek plānotas, tā vietā tiek iezīmēti teorētiskie notikumu attīstības scenāriji ilgtermiņā,» norādīja Holma.

Pēc ZRP pārstāves teiktā, ierakstā esot dzirdams, ka Zatlera skaidrojumā tiek paustas bažas, ka valdība ar nacionālo apvienību varētu kalpot kā ērts mērķis iespējamai asai ārpolitiskai kritikai, kā arī paustas bažas, ka šo valdību varētu saļodzīt pasākumi 16.martā. Tāpat arī ticis norādīts - ja plašākas koalīcijas scenārija gadījumā trešais iespējamais koalīcijas partneris - SC - nepildīs dotos solījumus, valdība nevarētu pastāvēt.

«ZRP uzskata, ka daudz būtiskāks par šī audioieraksta saturu ir fakts, ka šis ieraksts, kas veikts iekšējā darba apspriedē, kurā piedalījās vien valdes locekļi un ievēlētie deputāti, precīzi demonstrē atšķēlušos deputātu lojalitāti pret partiju un tās priekšsēdētāju,» norādīja Holma. Šī ieraksta veikšanas fakts būtībā lieku reizi pierādot, ka atšķelšanās un Zatlera kompromitēšana bijusi plānota jau krietni pirms sešu deputātu demarša. ZRP nešauboties, ka «demokrātijas trūkums» kalpojis tikai kā ērts aizbildinājums, jo ieraksta saturs lieliski parādot, ka lēmumu pieņemšana un iespējamu scenāriju modelēšana partijā notikusi atklātā diskusijā starp valdi un frakciju.

Kā ziņots, koalīcijas veidošana ilga vairāk nekā mēnesi un tajā tika apspriesti dažādi varianti - gan ar VL-TB/LNNK, gan SC līdzdalību. Pirms jaunās Saeimas sanākšanas arī sašķēlās ZRP frakcija, no tās aizejot sešiem deputātiem, kas tagad veido neatkarīgo deputātu grupu.

Galu galā koalīciju izveidoja ZRP, «Vienotība», nacionālā apvienība un seši ZRP šķeltnieki, kopā 56 deputāti.

Informācija par Zatlera izteikumiem parādījās, kādam anonīmam cilvēkam interneta vietnē «youtube.com» ievietojot audioieraksta fragmentu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu