Zinātnieki: viss internets sver kā viena liela zemene

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Viss internets sver tikpat daudz, cik viena liela zemene, aprēķinājuši «YouTube» zinātnes kanāla «Vsauce» veidotāji.

Tomēr tik smags internets ir tikai tad, ja uzskaita tajā uzkrātos datus un ņem vērā arī elektrību, kas nepieciešama tīmekļa darbināšanai.

«Vsouce» veidotāji savos aprēķinos balstījušies uz amerikāņu zinātnieku lietoto metodi, lai aprēķinātu elektroniskās tekstu lasīšanas ierīču svara izmaiņas.

Kalifornijas universitātes datorzinātnieks profesors Džons Kubjatovics nesen aprēķināja, ka elektroniskās lasīšanas ierīces ar katru lejupielādēto tekstu kļūst smagākas, jo jaunu datu saglabāšana saistīta ar elektronu turēšanu noteiktā vietā ierīces atmiņā.

Kaut arī elektroni jau atrodas ierīcē, datu saglabāšana nozīmē elektronu noturēšanu nekustīgi, kas patērē papildu enerģiju - aptuveni miljardo daļu no mikrodžaula uz vienu bitu datu.

Izmantojot Einšteina slaveno formulu E=mc2, kas nosaka, ka enerģija un masa ir tieši saistītas, Kubjatovics aprēķinājis, ka lasītāja «Kindle 4» gigabaitu atmiņas piepildīšana ierīces svaru palielinātu par 0,000000000000000001 gramu.

Ņemot par piemēru Kubjatovica formulu, «Vsouce» veidotāji izrēķinājuši, ka viss internets sver tikai 50 gramus, kas ir līdzvērtīgs aptuveni vienas lielas zemenes svaram.

Tomēr tīmeklī pieejamās informācijas svars ir vienlīdzīgs šķipsniņai putekļu.

50 gramus veido visi elektroni elektrībā, kas nepieciešami interneta funkcionēšanai, pieņemot, ka interneta darbību nodrošina 75-100 miljoni serveru, un neieskaitot šajā mājas personālos datorus.

Internetam nepieciešamās elektrības daudzums sasniedz 40 miljardus vatu, kas sver tikpat cik viena zemene.

Ja interneta svarā tiek iekļauti arī visi pasaules personālie datori, kas pieslēgti tīmeklim, šis svars pieaug līdz aptuveni trim zemenēm.

Tomēr internetā uzglabāto datu apjomu ir grūti novērtēt. «Vsauce» izmantoja «Google» valdes priekšsēdētāja Ērika Šmita aplēses, ka internetā atrodas pieci miljoni terabaitu informācijas, no kā «Google» ir indeksējis 0,04%.

Šāda informācijas apjoma kopīgais svars būtu aptuveni 0,02 miljonā daļa no unces (no 28,3 gramiem), aprēķinājuši raidījuma veidotāji.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu