Zinātnieki: gaismas spīdināšana ausīs palīdz pret ziemas depresiju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Somu zinātnieki atklājuši, ka gaismas spīdināšana ausīs palīdz pret ziemas depresiju, vēsta laikraksts «Daily Telegraph».

Somijas Oulu Universitātes zinātnieki atklājuši, ka sezonālo emocionālo traucējumu novēršanai pietiek ar gaismas spīdināšanu uz smadzenēm caur ausīm tikai astoņas minūtes dienā.

Šī tehnika balstīta uz atklājumu, ka vismaz 18 smadzeņu reģioni satur tādus pašus fotoreceptorus kā acis - pret gaismu jutīgo olbaltumvielu opsīnu.

Oulu Universitātes zinātnieki sadarbojas ar kompāniju «Valkee», lai izstrādātu portatīvajam mūzikas atskaņotājam līdzīgu ierīci ar austiņās iemontētiem maziem gaismas avotiem, kas nodrošinātu dienā nepieciešamo mākslīgo gaismu.

Klīniskajā eksperimentā piedalījās 89 brīvprātīgie ar sezonālo ziemas depresiju, kas ik dienu izmantoja ierīci astoņas līdz 12 minūtes. Pētījumā atklājās, ka 74-79% no eksperimenta dalībniekiem bija pilnībā izdziedināti no depresijas simptomiem.

Skaidrojot, kā ierīce darbojas, «Valkee» izpilddirektors Timo Ahopelto norādīja, ka smadzenēs ir atklātas trīs dažādas olbaltumvielas, kas ir jutīgas pret gaismu.

«Var teikt, ka smadzenes ir daudz jutīgākas pret gaismu nekā acis, jo šo fotoreceptoru koncentrācija smadzenēs ir daudz augstāka nekā acīs,» sacīja Ahopelto.

Sezonālie emocionālie traucējumi rodas tādēļ, ka smadzenes ziemas laikā nesaņem pietiekoši daudz dienasgaismas, kas ir nepieciešams, lai izraisītu par garastāvokļa regulēšanu atbildīgā hormona serotonīna produkciju organismā.

Ziemeļeiropā no sezonāliem emocionāliem traucējumiem ziemā sirgst līdz 25% iedzīvotāju. Vairums cietēju izjūt enerģijas trūkumu un sliktu garastāvokli, bet aptuveni 7% izjūt reālus depresijas simptomus - nomāktību, satraukumu un miega traucējumus.

Šo problēmu pasliktina mūsdienu dzīvesveids, daudziem cilvēkiem dienas nedaudzās gaišās stundas pavadot darbā birojā, līdz ar to vēl vairāk samazinot dabiskajā dienasgaismā pavadīto laiku.

Vairākas kompānijas jau gadiem piedāvā īpašas «gaismas kastes», kas izdala zilganu gaismu.

«Tradicionālajā gaismas terapijā caur acīm ir jābūt ļoti uzmanīgam un pie gaismas kastes jāsēž aptuveni stundu dienā,» skaidroja Ahopelto.

Daudziem cilvēkiem šāda gaismas terapija šķiet nepraktiska, un pētījumi parāda, ka tās efektivitāte ir tikai 40-60%.

Savukārt, kā apgalvo Ahopelto, «Valkee» izgudrotā ierīce rada labāku efektu un krietni īsākā laika sprīdī.

«Gaisma tiek spīdināta tieši uz smadzenēm, tāpēc terapija darbojas labāk,» norādīja Ahopelto.

Visefektīvāk fototerapija iedarbojas, ja to veic aptuveni stundu pēc pamošanās, izraisot «dienas hormona» seratonīna līmeņa paaugstināšanos un samazinot «nakts hormona» melatonīna līmeņa krišanos.

«Viena no labākajām priekšrocībām ir vienkāršā lietošana - sabiedriskajā transportā tās lietotājs var izlikties, ka viņš klausās mūziku,» sacīja Ahopelto.

«Valkee» ierīce maksā 185 sterliņu mārciņas (152 latus).

«Valkee» izpilddirektors norādīja, ka parasta gaismas lukturīša spīdināšana ausīs varētu nelīdzēt, jo tā gaisma ir pārāk dzeltenīga.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu