Taivānā grib piespriest cietumsodu bērniem, kuri nerūpējas par saviem vecākiem

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/REUTERS

Taivānas parlaments apsver likumprojektu par cietumsodu piemērošanu pieaugušajiem, kuri nerūpējas par saviem sirmajiem vecākiem, piektdien paziņojušas amatpersonas.

Likumprojekts paredz, ka cilvēkiem, kuri pametuši savus sirmos vecākus, varēs tikt piespriests līdz pat gadam ilgs cietumsods vai līdz pat 200 000 jauno Taivānas dolāru (aptuveni 3425 latu) liels naudassods, paziņojis tā politiķa birojs, kurš šo likumprojektu ierosinājis.

Neapzinīgie bērni būs spiesti segt arī savu vecāku dzīves izdevumus.

Tiek lēsts, ka ik gadu Taivānā tiek pamesti 2000 cilvēku, kas ir 65 gadus veci vai vecāki, un pēdējos gados to skaits ik gadu audzis par 30%.

«Tā ir satraucoša tendence, ko mēs nevaram atļauties ignorēt, jo tā novedīs pie arvien lielākām un lielākām sociālām problēmām,» paziņoja birojs.

Likumprojekta ierosinātāji pieļauj, ka galvenais iemesls, kādēļ vērojama šāda attīstība, ir ģimenes vērtību maiņa, kā rezultātā daži pieaugušie vairs nejūtas atbildīgi par saviem vecākiem.

Tradicionālajā ķīniešu kultūrā bērnu godbijībai pret vecākiem tiek piešķirta liela nozīme. Ķīniešu domātājs un filozofs Konfūcijs to uzskatīja par visu tikumu pamatu.

Dažās Āzijas valstīs līdzīgi likumi jau ir spēkā, piemēram, Singapūrā.

Taivānā no 23 miljoniem iedzīvotāju aptuveni 10,6% ir 65 gadus veci vai vecāki, kas viennozīmīgi liecina par sabiedrības novecošanos, rāda jaunākie statistikas dati.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu