Jaunzeme-Grende: «Gaismas pils» nodošana ekspluatācijā veicinās Pārdaugavas attīstību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas «Gaismas pils» nodošana ekspluatācijā veicinās visa Pārdaugavas rajona attīstību, intervijā aģentūrai LETA teica kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende.

Viņa cer, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) un viņa vadītā Rīgas dome to apzinās.

Kultūras ministre uzskata, ka ar šo jauno kultūras centru, par kuru cilvēkiem būs liela interese, veidosies arī citas sabiedriskas aktivitātes, atvērsies jaunas kafejnīcas, celsies namīpašumu vērtība. Arī galvaspilsētas pašvaldībai vajadzētu dot savu ieguldījumu šī objekta infrastruktūras attīstībā, domā ministre.

Budžeta konsolidācijas sarakstā iekļautais punkts par finansējuma samazinājumu LNB projektam faktiski nozīmē naudas plūsmu precizēšanu un maksājumu veikšanu 2013.gadā, norādīja ministre. «Gaismas pils» būvniecība turpināsies esošajā ritmā, ēkas nodošanas termiņi netiek pārskatīti, un 2013.gada rudenī - pēc apjomīgo bibliotēkas krājumu pārvietošanas - LNB būs atvērta apmeklētājiem.

2012.gada valsts budžeta konsolidācijas un deficīta mazināšanas pasākumu sarakstā vienīgais, kas skar Kultūras ministrijas pārziņā esošos izdevumus, ir finansējums LNB «Gaismas pils» projektam, uzsvēra Jaunzeme-Grende.

Plānotais samazinājums par 2,5 miljoniem latu LNB projektam 2012.gadā nenozīmē samazinājumu projektam kopumā, bet gan šīs summas pārcelšanu uz 2013.gadu. Ņemot vērā, ka ir aizkavējusies LNB ārējo inženiertīklu pieslēgumu izveidošana, darbi ir pārcelti par vienu mēnesi, un līdz ar to apmaksa 2,5 miljonu latu apmērā notiks nevis 2012.nogalē, bet 2013.gada sākumā. Plānotās izmaiņas budžetā skars tikai projekta īstenošanai paredzēto naudas plūsmu, bet neietekmēs būvdarbu gaitu un bibliotēkas aprīkošanu. Jaunās bibliotēkas būvdarbi tiks pabeigti 2012.gada novembrī, taču turpināsies inženiersistēmu noregulēšana, bibliotēkas aprīkošana, apmēbelēšana, kā arī varēs sākt grāmatu krājuma pārvietošanu uz jaunajām telpām.

Valsts kontrole ir norādījusi uz lielajām «Gaismas pils» ekspluatācijas izmaksām nākotnē, bet 10.Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija lūdza Kultūras ministriju iesniegt priekšlikumus, kā racionāli tiks izmantotas LNB jaunās ēkas telpas.

Tādi aprēķini un priekšlikumi tiek gatavoti, pastāstīja kultūras ministre. Tie rāda, ka nākotnē LNB spēs daudz vairāk pati pelnīt. Ja tagad LNB pelna 36 000 latu, bet nākotnē «Gaismas pils» ieņēmumi būs 400 000 latu gadā. Nav vietas bažām arī par «Gaismas pils» lielajām ekspluatācijas izmaksām. Patlaban tās ir 1,36 lati par kvadrātmetru, bet nākotnē varētu būt tikai viens lats par kvadrātmetru, informēja ministre.

Kultūras ministrija esot veikusi vairākus pasākumus LNB uzturēšanas izmaksu optimizēšanai, kas nākotnē varētu dot valsts budžeta līdzekļu ietaupījumu. Ir izraudzīts alternatīvs jumta konstrukcijas risinājums ar uzlabotu siltumu aizturošo materiālu pielietojumu, kas dos ēkas uzturēšanas izmaksu ekonomiju.

Lai palielinātu LNB ēkas energoefektivitāti un izmantotu tādu iespējamo alternatīvo enerģijas avotu kā saules enerģija, iestrādājot jumta konstrukcijā saules paneļus, Kultūras ministrija ir iesniegusi projekta pieteikumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) līdzfinansējuma saņemšanai no Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta par alternatīvo energoresursu izmantošanu. Pēc Kultūras ministrijas speciālistu domām, pašlaik ar pietiekamu precizitāti nav iespējams noteikt LNB ēkas enerģijas patēriņu un ar to saistītās uzturēšanas izmaksas.

Ministre pastāstīja, ka tiek rūpīgi plānota arī pasākumu programma, kas «Gaismas pilij» piesaistīs plašu dažāda gada gājuma auditoriju. LNB ēkā varēs iepazīties gan ar pasaulē aktuālākajiem jaunumiem informācijas tehnoloģiju jomā, gan noklausīties lekcijas par dažādām tēmām, apskatīt izstādes - vārdu sakot, interesanti un saturīgi pavadīt laiku. «Gaismas pilī» lasītāju telpas aizņems 27%, krātuvju zona - 12%, darbinieku telpas - 28%, tehniskās telpas - 20%, bet publiskā zona - 23%.

Telpas, kurās glabāsies bibliotēkas fondā esošās grāmatas, būs aprīkotas ar īpaši piemērotu klimatisko režīmu, savukārt pirmajā stāvā būs auditorija un koncertzāle 300 apmeklētājiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu