Zinātnieki brīdina: cilvēcei ir pieci gadi laika

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Saskaņā ar Starptautiskās enerģētikas aģentūras veikto pētījumu, cilvēcei atlikuši pieci gadi, lai glābtu savu planētu un novērstu globālas klimata izmaiņas, kas saistītas ar ekstrēmām dabas parādībām, vēsta ārvalstu mediji.

Ņemot vērā pieaugošo tendenci izmantot fosilo kurināmo, pēc pieciem gadiem iestāsies neatgriezeniskas un potenciāli katastrofiskas klimata izmaiņas, norāda zinātnieki.

Šobrīd faktiski jau sasniegta globālās sasilšanas atzīme - divi grādi pēc Celsija, pēc kura novērst nekontrolējamas klimata izmaiņas būšot neiespējami.

Klimatologi saka - bez ārkārtas darbībām līdz 2017.gadam, elektrostaciju, rūpnīcu un citu objektu izmestais ogļskābās gāzes daudzums sekmēs divu grādu sasilšanas pārsniegumu.

Tiek norādīts - jāsāk atteikties no fosilā kurināmā izmantošanas. Tomēr, kā konstatē zinātnieki - par nožēlu gadu no gada kardināla attieksmes maiņa šajā jomā nav vērojama.

Zinātnieki aplēsuši, kādas sekas gaidāmas, ja klimata sasilšana sasniegs sešu grādu atzīmi - tas novedīšot pie katastrofālām sekām, kas skars arī bioloģisko daudzveidību un zemkopību - Zeme būs tuva diagnozei «nav piemērota apdzīvošanai» sausumu, plūdu, karstuma un vētru dēļ.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu