Nosaukti «Spēlmaņu nakts» balvas «Par mūža ieguldījumu teātra mākslā» ieguvēji

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums.

4.novembrī Teātra Zelta fondā tika uzņemti vēl divi dalībnieki - Latvijas Nacionālā teātra aktrise Velta Līne un Valmieras Drāmas teātra režisors Oļģerts Kroders. Savukārt par «Spēlmaņu nakts» balvas «Par mūža ieguldījumu teātra mākslā» ieguvējiem šogad tika nosaukti pat divi skatuves mākslinieki - Latvijas Nacionālā teātra aktrise Astrīda Kairiša un bijušais Jaunatnes teātra galvenais režisors Ādolfs Šapiro. 

Latvijas Teātra darbinieku savienības un «Ģimenes aptieku» pirms pieciem gadiem dibinātajā Teātra Zelta fondā «Spēlmaņu nakts» ietvaros šogad svinīgi ir uzņemti vēl divi godājami skatuves mākslinieki: Velta Līne - Latvijas Nacionālā teātra aktrise, kura filmējusies arī neskaitāmās mākslas filmās, un Olģerts Kroders - Valmieras Drāmas teātra režisors, kurš ir darbojies un iestudējis uzvedumus arī Latvijas Nacionālajā teātrī un Liepājas Teātrī. Šie abi zelta raudzes mākslinieki pievienosies 14 citiem patlaban Teātra Zelta fondā esošajiem teātra māksliniekiem.

«Esam gandarīti, ka arī šogad varam turpināt uzsākto tradīciju - vienkopus pulcēt un godināt esošos Teātra Zelta fonda dalībniekus, kā arī jau tradicionāli uzņemt jaunus biedrus. Šoreiz mums ir tas gods Teātra Zelta fonda biedru vidū sveikt cienījamo aktrisi Veltu Līni un godājamo režisoru Oļģertu Kroderu - viņi ir skatuves mākslinieki ar lielo burtu, kuri ir devuši nozīmīgu ieguldījumu Latvijas teātra mākslā. Pat vēl ļoti cienījamā vecumā no viņiem strāvo dzīves gudrība un profesionālisms, ko var mācīties līdzcilvēki,» saka «Ģimenes aptieku» direktors Ilgvars Ķipēns, piebilstot, ka veselības stiprināšanai arī šogad «Ģimenes aptiekas» visiem Teātra Zelta fonda biedriem dāvina vitamīnus, uztura bagātinātājus un dāvanu kartes 100 latu apmērā nepieciešamo medikamentu iegādei.

Velta Līne ir izcila aktrise, kuras neparastais talants tika pamanīts jau studiju laikā - 1946. gadā uzreiz ģimnāzijas viņa uzsāka aktieru studijas kā vislabākā pretendente jaunuzņemto studentu vidū. Velta Līne savā aktrises karjeras laikā ir nospēlējusi gandrīz visas pasaules un latviešu klasikas mīlētāju, traģisko un arī komisko varoņu lomas. Turklāt unikāli, ka vēl 80 gadu vecumā aktrise saņēma «Spēlmaņu nakts» balvu kā «Gada labākā aktrise» par Fainas Raņevskas lomu A. Obrazcova izrādē «Divas sirdis».*

Oļģerts Kroders ar teātri ir bijis saistīts jau kopš dzimšanas - viņš uzaudzis aktrises Hertas Vulfas un teātra kritiķa, tulkotāja Roberta Krodera ģimenē. Ģimenes intelektuālās tradīcijas, paša neatlaidīgais darbs un plašas kultūras intereses izveidojušas Oļģertu Kroderu par vienu no erudītākajām personībām Latvijas teātra mākslā. Viņa izrādēs būtiska tēma ir vēršanās pret jebkura veida vardarbību, iestudējuma centrā lielākoties ir cilvēks izvēles situācijā. Savos iestudējumos uzsvēris arī personības garīgās aktivitātes un iekšējās neatkarības nozīmību - to iespējams sajust arī tādās pēdējo gadu Oļģerta Krodera labākajās izrādēs kā, piemēram, A.Čehova «Ķiršu dārzs», V.Šekspīra «Hamlets», H.Vuolijoki «Akmens ligzda jeb Niskavuori sievietes», V.Šekspīra «Karalis Līrs», F.Dostojevska «Idiots» u.c.**

Ik gadu «Spēlmaņu nakts» ietvaros kādam no teātra vecmeistariem tiek pasniegta balva par mūža ieguldījumu, tādējādi simboliski pateicoties par nenovērtējamo pienesumu skatuves mākslai. Šogad balvu par «Par mūža ieguldījumu teātra mākslā» «Spēlmaņu nakts» svinīgajā ceremonijā iegūs divi mākslinieki - Latvijas Nacionālā teātra aktrise Astrīda Kairiša un bijušais Jaunatnes teātra galvenais režisors Ādolfs Šapiro. «Šo nomināciju Latvijā ir pelnījuši ļoti daudzi teātra vecmeistari, kuru darbi un panākumi daudzu gadu garumā runā paši par sevi. Tādēļ mums ir patiess lepnums, ka jau 18 gadus pēc kārtas varam godināt ļoti īpašus cilvēkus un pasniegt viņiem balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā,» saka Latvijas Teātra darbinieku savienības valdes priekšsēdētāja Daiga Šiliņa-Gaismiņa.

Astrīdas Kairišas teātra un kino lomu zelta gadi bijuši viņas spēka gadi. Pēc studijām pirmie gadi nostrādāti Liepājas teātrī, balansējot no absolūtas neticības savai varēšanai līdz brīnišķīgi nospēlētai Madarai «Salnā pavasarī». Pēc tam Astrīda Kairiša nonāk tajā Latvijas Nacionālā teātra aktieru pulkā, bez kuriem teātra spožākās izrādes nebūtu bijušas iespējamas. Alfrēda Jaunušana režijā top desmitiem lomu, spožākās - Zane «Pūt, vējiņi!», Jūlija «Liliomā», Antonija «Skroderdienās Silmačos», Liena «Mērnieku laikos» un Spīdola «Ugunī un naktī». Pavisam aktrise savā mūžā ir nospēlējusi vairāk nekā 70 lomu, turklāt pārsvarā tās ir dramatiskās un traģiskās lomas, jo šī stīga Astrīdā Kairišā ir spēcīgāka par komisko, kaut spēlētas arī komēdijas.

Ādolfam Šapiro 1964.gadā Jaunatnes teātrī tika uzticēts galvenā režisora postenis. Divdesmit piecus gadus jaunā režisora talants ātri izlaužas ārpus bērnu izrādēm, viņš uzsāk paša izvirzītās programmēs īstenošanu. Režisors lauž padomju bērnu un jaunatnes teātra kanonu, tiecoties tuvināt bērnus un pusaudžus pieaugušo pasaulei, pētot bērna dzīvi kā drāmu. Ādolfs Šapiro laika gaitā izveido savu teātri par modernāko Latvijā, viņa vadībā Jaunatnes teātris pārvēršas par teātri pieaugušiem, kas iestudējumos risina eksistenciālas cilvēka esības problēmas novatoriskā estētikā. Top A.Ostrovska «Negaiss», H.Ibsena «Pērs Gints», A.Čehova «Ivanovs» u.c. 

izrādes. Atšķirībā no daudziem cittautiešiem, ko dzīve tolaik nespiež mācīties latviešu valodu, Ādolfs Šapiro to apgūst un 70. gadu sākumā sāk iestudēt arī latviešu klasiku un oriģināllugas, ar ko iemanto latviešu inteliģences īpašu cieņu un uzticību. Turklāt, nebūdams latvietis, režisors bieži vien spēj objektīvāk novērtēt stāvokli un šķietami neatrisināmos jautājumos piedāvāt negaidītu skatījumu it kā «no malas». Top Raiņa «Zelta zirgs», Gunāra Priedes «Sniegotie kalni» un Māras Zālītes «Dzīvais ūdens».

Pagājušajā gadā «Spēlmaņu nakts» balvu par mūža ieguldījumu saņēma aktieris, režisors, teātra vēsturnieks un rakstnieks Kārlis Pamše, bet Teātra Zelta fondā tika uzņemta Jaunatnes teātra aktrise un tautas dziesmu teicēja Elvīra Baldiņa, kā arī scenogrāfs un Latvijas Leļļu teātra bijušais galvenais mākslinieks Pāvils Šenhofs, kurš diemžēl šī gada martā aizgāja aizsaulē.

Savukārt «Nordea» bankas privātpersonu klientu apkalpošanas tīkla vadītāja Jana Strogonova atgādina, ka vēl līdz 21.novembrim ir iespējams nobalsot par sezonas labāko izrādi, aktieri un aktrisi, kuri saņems skatītāju balvu svinīgajā «Spēlmaņu nakts» noslēguma apbalvošanas pasākumā: «Nominācijas un balvas palīdz orientēties Latvijas teātra spilgtākajos notikumos. Turklāt ne vienmēr profesionāļu un skatītāju vērtējums sakrīt, tāpēc balsojuma rezultāti ir interesanti ne tikai pašiem skatītājiem, bet arī māksliniekiem. Vienmēr ir patīkami saņemt uzslavas un aplausus no zāles.» Vairāk par balsojumu: «spelmanunakts.lv».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu