«Viasat Sport Baltic»: augstas kvalitātes sports ir jārāda par maksu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

«Viasat Sport Baltic» programmu direktors Toms Circenis sarunā ar aģentūru LETA sacīja, ka par sporta translēšanu televīzijā bieži maksā gan federācijas, gan arī pats TV kanāls. Tas atkarīgs no vienošanās, jo sadarbības veidi ir dažādi.

«Augstas kvalitātes sports ir jāpiedāvā par maksu, tas nevar būt redzams visiem pieejamos kanālos. Tāda pati prakse lielākoties ir gan Eiropā, gan ASV, tas ir komerciāli pareizi. Tas ir maksas pakalpojums, un šajā gadījumā «Viasat» piedāvā vispareizāko modeli, jo citādi kanāls nevar vairs pastāvēt jau minēto izmaksu dēļ.»

Circenis min Kanādas piemēru: «Ja pavērojam «Dinamo» mājas spēļu apmeklējumu - tribīnes pārsvarā ir pilnas tikai spēlēs pret lielajām komandām. Ja mēs skatāmies uz NHL piemēru, uz ko KHL tik ļoti grib tiekties, - Kanādas klubu mājas spēles rāda maksas kanāli, izbraukuma spēles - nacionālie. Tas ir viens modelis, kā var veidot translācijas. Klubam tā būtu papildu peļņa, ja uz visām mājas spēlēm sanāktu pilnas tribīnes, kā arī pie sakārtotām attiecībām TV jautājumos tie būtu arī reāli ieņēmumi no TV tiesību pārdošanas. Šobrīd KHL paņem TV tiesību maksu un, iespējams, kaut ko atmet klubiem, bet reālas peļņas nav,» stāsta Circenis.

Uz jautājumu, par ko maksā federācijas «Viasat Sport Baltic», viņš atbild: «Tas ir atkarīgs no vienošanās, jo sadarbības veidi var būt ļoti dažādi. Katra situācija ir unikāla, un tiek meklēti vairāki varianti, kas nu kurā gadījumā ir labāk vai izdevīgāk, - vai televīzija ir gatava maksāt par tiesībām, segt tehniskās izmaksas, vai sporta veidam jānāk ar savām iemaksām un plāniem vairāku sezonu vīzijai.».

Vai atmaksājas dažādu valstsvienības spēļu translēšana TV3, TV6 kanālos vēlu vakaros, vai tas tiek darīts tikai rādīšanas pēc?

«Viasat Sport Baltic» programmu direktors saka sekojoši: ««Viasat» un MTG grupas politika ir tāda, ka VSB ir specializētais sporta kanāls un maksimāli daudz sporta tiek raidīts tur. Latvijas likumdošana paredz, ka nacionālo izlašu spēlēm Eiropas vai pasaules čempionātos ir jābūt ētera kanālos. Līdz ar to šo turnīru spēles jāraida visiem redzamos kanālos. Jūs acīmredzot runājat par basketbola izlašu mačiem, kas notika kvalifikācijas turnīros - uz tiem nemaz šie noteikumi neattiecas.»

«Runājot par F-1, ekskluzīvās tiesības pieder «Viasat Sport Baltic», bet ieraksts tiek parādīts nacionālajā televīzijā. Mums galvenais ir pārdot kanālu un rādīt pārraides, kas interesē cilvēkus,» uzsvēra Circenis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu