Vīramāte un draudzene grib izvēlēties vārdu mūsu bērnam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Apollo lasītāja raksta:

Gribējās pačīkstēt un padiskutēt par bērna vārdiņiem. Ar vīru esam sadomājuši jau bērniņam vārdiņus, kā teikt 3 meitenīšu vārdus, 3 puisīšu, kuri vislabāk mums tīk. Bet ir problēma ar draugiem un radiem :) Viena problēma ir vīramāte, otra mana draudzene. Abas ir jauki cilvēki, bet nedaudz uzbāzīgas ar savu viedokli. Vīramāte uzbāžās ar savas vecāsmammas vārdu u.c. radinieču vārdiem, visas pa sieviešu līniju, kaut arī vēl nezinam, vai būs meitiņa vai puisītis. Viņa mums saka, ka zinot, ka būšot meita, tāpēc vajagot tikai meiteņu vārdus skatīties..
  
Mana draudzene ir visa latviskā piekritēja, nav jau tā, ka ikdienā staigā pastalās un dzied folkloras grupā, bet tomēr bērna vārdu izvēlē, tikai latviskais. Arī savai meitai viņa deva latvisku vārdu. Bet man ir tā, ka īsti nepatīk standarta latviskie vārdi kā Jānis vai Dace, arī ne īpaši saista pārāk angliskotie vārdi kā Džons vai Keitija, vēlos bērnam orģinālu vārdu, bet tai pat laikā vienkāršu vārdu, bez garumzīmēm, lai var gan latviski, gan vāciski, gan angliski vienkārši saprast. Un kas tad ir īsti tie latviskie vārdi? Piemēram,  Rūdolfs ir latviskis vārds?

Nu diez vai, jo gan ASV ir Ruldof, gan Vācijā un Austrijā. Piemēram, Aleksandrs vai Viktorija latviešiem vairāk asocējas ar krievu izcelsmes cilvēkiem, bet Viktorija ir plaši izplatīts vārds Zviedrijā, Anglijā, bet Aleksandrs ir gan Grieķijā, gan Vācijā bieži sastopams vārds. Pabraukājot pa pasauli, sapratu, ka ļoti daudzi vārdi, kas mums latviešiem liekas īsteni latviski, tādi nemaz nav, tie visi ir cēlušies no latīņu valodas un tikai vārda beigas katrai tautai ir mazliet pielabotas, piemēram, Peter, Marth, Ann, Kathrin Rudolf, Robert u.tml.

Es piemēram, negribētu bērnam likt vārdu Kristofers, Daniēls vai Marta, Katrīna, jo tik daudziem bērniem tādus pašlaik liek, daudz patīkamāk klasē ir mācīties, ja esi viens ar tādu vārdu, nevis, kuru Jāni no trīs, skolotāja izsauca? Tik daudz ir nācies lasīt komentāros negatīvisma un nopēluma, kad kāda latviešu slavenība ieliek bērniņam vārdu no Bībeles vai it kā nelatvisku vārdu. Galu galā, bērnu rada vecāki ar Dieva palīdzību, un viņi arī izvēlās to vispiemērotāko vārdu, kāda citiem daļa?

Un te ir mans jautājums, vai ir jāieklausās vecākos, draugos, liekot savam bērniņam vārdu, vai konsultējāties ar radiem? Vai arī piedzimstot bērnam aizsūtījāt sms ar tekstu, manu mazuli sauc Kamerūns Dižais! :)


Atbild klīnikas Premium Medical psihoterapeite Aina Poiša:

Bēniņš dzimst saviem vecākiem, līdz ar to tā ir viņu izvēle, kādu vārdu dot, jo tā ir viņu abu subjektīva izjūta un tiesības. Radinieki un draugi aizkustinājuma dēļ ļoti aktīvi iesaistās, tas ir saprotami, taču nav jāpakļaujas pret savu gribu viņu ietekmei. Pastāv uzskats, ka vecāki intuitīvi vislabāk jūt, kurš vārds bērnam būs visatbilstošākais un piemērotākais.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu