Saeima ieceļ Jaroslavu Streļčenoku KNAB vadītāja amatā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeima šodien vienbalsīgi nobalsoja par Jaroslava Streļčenoka iecelšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatā.

Par viņa iecelšanu amatā balsoja 92 deputāti. Balsošana notika aizklāti.

Pēc ievēlēšanas amatā Streļčenoku ar sarkanām rozēm sveica deputāte Vineta Poriņa (VL-TB/LNNK).

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, kā viņš vērtē deputātu vienbalsīgo balsojumu par viņa ievēlēšanu amatā, Streļčenoks norādīja, ka to vērtē pozitīvi un tādējādi viņš ieguvis ļoti lielu uzticības kredītu turpmākajam darbam.

Streļčenoks uzsvēra, ka strādās šajā amatā tikai atbilstoši normatīvajiem aktiem, sirdsapziņai un sabiedrības labā. Jaunais KNAB priekšnieks atzina, ka nejutīsies kā deputātu parādnieks un savā darbībā nešķiros cilvēkus pēc politiskās piederības. «Darbojoties vērtēšu valsts amatpersonas tikai pēc tā, vai viņu darbība ir pretlikumīga vai atbilstoša normatīvajiem aktiem,» sacīja Streļčenoks.

Taujāts par to, vai viņam kā iepriekšējam padotajam būs autoritāte kolektīva vadīšanā, Streļčenoks pauda uzskatu, ka autoritāte viņam esot jau tagad, jo, kandidējot uz šo amatu, viņš sajutis atbalstu no darbiniekiem un kolektīva kopumā.

Kā pirmo veicamo darbu jaunajā amatā Streļčdnoks minēja, ka šodien noteikti vēlas tikties ar visu kolektīvu, sasaucot sapulci, kurā plāno pastāstīt par tālākajiem KNAB darbības virzieniem, principiem un kā viņš plāno vadīt kolektīvu.

Ar Streļčenoku iepriekš tikās visi Saeimā pārstāvētie politiskie spēki un visi pauda atbalstu viņa iecelšanai KNAB vadītāja amatā.

Kā ziņots, atbildīgā konkursa komisija iepriekš nolēma KNAB priekšnieka amatam virzīt pašreizējo KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja vietnieku Streļčenoku. Kopumā uz biroja vadītāja amatu tika saņemti 13 pretendentu pieteikumi.

Amats bija vakants pēc iepriekšējā KNAB vadītāja Normunda Vilnīša atbrīvošanas no amata.

Kā liecina Streļčenoka dzīvesgājuma apraksts jeb CV, no 2003.gada jūnija līdz augustam viņš strādājis Ekonomikas policijā. Uzreiz pēc tam viņš sācis strādāt par speciālistu KNAB Valsts amatpersonu interešu konflikta novēršanas nodaļā. 2004.gada janvārī Streļčenoks pārcelts amatā par biroja Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas galveno speciālistu. No 2005.gada aprīļa viņš ir šīs nodaļas vadītāja vietnieks.

2007.gada novembrī Streļčenoks kļuvis par KNAB Ētikas komisijas priekšsēdētāju.

Paralēli darbam KNAB kopš 2005.gada maija Streļčenoks lasa lekcijas Valsts administrācijas skolā. Tur viņš vada arī praktiskās nodarbības valsts ierēdņu mācību kursos par korupcijas novēršanas tēmu.

Apmēram pusgadu Streļčenoks ir darbojies starptautisko ekspertu grupā, kuras pienākums bija izanalizēt un novērtēt, vai Kirgizstāna ir izpildījusi iepriekš uzņemtās saistības korupcijas novēršanas un apkarošanas jomā.

1979.gada 6.novembrī Rēzeknē dzimušais Streļčenoks pēc tautības ir baltkrievs. Vidējo izglītību KNAB priekšnieka amata kandidāts ieguvis, 1998.gadā absolvējot Rēzeknes 2.vidusskolu. Pēc tam viņš mācījies Latvijas Policijas koledžā, kur 2000.gadā saņēmis pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības diplomu. Beidzot koledžu, Streļčenokam piešķirta policijas vidējā komandējošā sastāva darbinieka kvalifikācija izziņas dienesta specializācijā.

Pēc Policijas koledžas absolvēšanas Streļčenoks turpinājis izglītoties Latvijas Policijas akadēmijā, kuru viņš pabeidzis 2003.gadā, iegūstot otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības diplomu un jurista kvalifikāciju. Bakalaura darbu Streļčenoks rakstījis par Interpola lomu ekonomisko noziegumu apkarošanā.

No 2004. līdz 2006.gadam Streļčenoks studējis Latvijas Universitātes Starptautisko attiecību institūtā, kur viņš ieguvis sociālo zinātņu maģistra grādu tiesību zinātnē. Rakstot maģistra darbu, Streļčenoks pētījis lobiju darbības tiesisko regulējumu Eiropas Savienības valstīs un veicis par to salīdzinošo analīzi.

Kā liecina Streļčenoka CV, viņa dzimtā valoda ir krievu, bet latviešu valodu KNAB priekšnieka amata kandidāts pārvalda augstākajā līmenī. Vidēji labi viņš zina arī angļu valodu, savukārt franču valodā Streļčenokam ir pamatzināšanas.

Papildus minētajam Streļčenoks ar ziņojumiem par korupcijas tēmām ir uzstājies vairākās vietēja un starptautiska mēroga konferencēs, šogad maijā iznākusi arī viņa grāmata «Valsts amatpersonām noteiktie ierobežojumi un aizliegumi shēmās».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu